Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon više od sedam sati razgovora, predstavnici sindikata i Vlade završili su razgovore. Vlada je na čelu s premijerom Plenkovićem izašla s novom ponudim za učitelje, profesore, nastavnike, ali i za sve ostale sudionike školskih ustanova.

Vlada je ponudila paket od 10,40 posto povećanja plaće do kraja iduće godine. Prvo povećanje po novoj ponudi tako bi počelo s 1. prosincem ove godine u iznosu od tri posto kroz dodatak na granski ugovor, drugo povećanje uslijedilo bi 1. siječnja kada bi profesorima, učiteljima i nastavnicima bilo isplaćeno dva posto po temeljnom kolektivnom ugovoru, dok bi u veljači učitelji imali pet posto veću plaću. Treće povećanje učitelji bi osjetili od 1. lipnja iduće godine kada bi dobili dodatnih dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto dodatka kroz granski kolektivni ugovor.

„Od 1. listopada plaća bi se povećala još 2% i ukupno bi plaće bile povećane za 10,40 posto. Želimo dostojanstvo naših profesora i učitelja, želimo kontinuirano povećavati plaće koje omogućuje prihodovna strana proračuna. Želimo da se stvore pretpostavke za okončanje štrajka u školama. Koeficijenti će se rješavati kroz zajednički rad na novoj uredbi. To je zajedničko postignuće, tijekom iduće godine ukupno će povećanje plaće biti 10,4 posto“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ponudu koju je Vlada stavila na stol moraju prihvatiti svi nastavnici, a njihovo izjašnjavanje bit će organizirano kroz sljedeća dva dana. Ako ju nastavnici i učitelji prihvate, očekuje se da će nastava za sve učenike biti organizirana već u petak. Prihvate li ponuđeno, nastavnici mogu računati i na činjenicu da će im dani provedbi u štrajku biti plaćeni jer je od 15. studenog Vlada poručila da neće plaćati dane u štrajku no večeras su sindikatima obećali i to.

Branimir Mihalinec napomenuo je da je on tek djelomično zadovoljan ponudom, ali da neće sugerirati ljudima što da rade.

“To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama”, rekao je Mihalinec i dodao: „Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine. Ljudi moraju odlučiti je li ovo dovoljan motiv da nastave sa štrajkom ili ne“.