12 C
Vinkovci
Subota, 30. rujna 2023.

Poticanje daljnjeg obrazovanja učenika romske nacionalne manjine

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici danas je održan okrugli stol na temu “Obrazovanje za sve”. Riječ je o aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta “Beauty in diversity – Mindfulness and multicultural teaching and learning” kojeg provodi Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Vinkovci.

“Mi imamo dosta učenika Roma i potičemo i trudimo se da učenici romske nacionalne manjine što duže ostanu u sustavu odgoja i obrazovanja. Tako je i kroz ovaj projekt cilj napraviti nešto što će koristiti našim nastavnicima, a na kraju i učenicima, da dobiju što više kvalitetnih alata koji će im pomoći u tome da se učenici romske nacionalne manjine što bolje osjećaju kod nas u školi te da se ostvari i što bolja komunikacija s roditeljima”, istaknuo je ravnatelj Mario Lovrić.

Svrha Erasmus+ projekt “Beauty in diversity – Mindfulness and multicultural teaching and learning” je mobilnost učitelja ponajprije u Španjolsku. Do sada je kroz 4 različite mobilnosti čak 13 učitelja sudjelovalo na stručnim usavršavanjima kako bi svoju učionicu učinili što inkluzivnijom i njegovali multikulturalnost, istaknula je koordinatorica projekta Mirela Rimac Ešegović.

“Slobodna sam reći ono što ja osjetim od najranijih uzrasta u romskoj zajednici, a to je da su djeca divna i s njima je prekrasno raditi. Danas ćemo imati priliku vidjeti što smo kroz projekt s njima radili. U pravilu je poruka svih, kad se potrude svi mogu uspjeti”, istaknula je Mirela Rimac Ešegović.

  

“Ovo je svakako jedan značajan projekt jer je usmjeren na obrazovanje djece romske nacionalne manjine gdje bih posebno stavio naglasak na obrazovanje djevojčica. Ovo je jedan lijep projekt koji njeguje multikulturalnost u inkluzivnoj učionici i unaprjeđenje obrazovanja djece romske nacionalne manjine”, istaknuo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Okruglom stolu, između ostalih, nazočio je saborski zastupnik za nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Romska zajednica u RH ima nekoliko strateških dokumenata, koji se negdje provode u praksi, a negdje i ne, kazao je te kao posebno važno istaknuo Operativne programe za nacionalne manjine iz 2016. godine, među kojima je i onaj za romsku nacionalnu manjinu.

“Prošle godine Vlada je donijela i Nacionalni plan za uključivanje Roma, a za razliku od svih strateških dokumenata, učinkovit je jedino operativni program, koji je ova Vlada donijela, s konkretnim mjerama, konkretnim sredstvima i nositeljima koji su upravo oni koji trebaju rješavati goruća pitanja Roma, a to su zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje i statusna pitanja Roma”, istaknuo je Kajtazi

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno