24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Potpisano novih 400 ugovora u vrijednosti 44,5 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Od ukupne alokacije za Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske koja iznosi 2.383.294.500 eura, korisnicima je na raspolaganje stavljeno 2.208.262.095 eura, a ugovoreno je 1.595.057.567,56 eura što čini 67% alokacije. Ukupna alokacija sastoji se od sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i nacionalne komponente koja je osigurana kroz Državni proračun.

U Zagrebu je tako u srijedu potpisano novih 400 ugovora iz operacije 6.3.1 Programa ruralnog razvoja, vrijednih 44,5 milijuna kuna.

Najviše projekata za koje su mali poljoprivrednici tom prilikom potpisali ugovore s ravnateljicom Agencije za plaćanja, Matildom Copić, dolazi iz Splitsko-dalmatinske i Osječko – baranjske županije. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima, poput kupnje domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim izgradnje i opremanja prostora u svrhu obavljanja proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici financiraju i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, strojeva i opreme te podižu višegodišnje nasade, a grade i objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Do sada, ukupno su potpisana 1.043 ugovora sa 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske, njih čak 6.013.

Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta. Inače, Program ruralnog razvoja najbolje je iskorišten program od svih EU fondova u Hrvatskoj. Korisnicima programa je do 31. svibnja 2019. godine isplaćeno ukupno 6,9 milijardi kuna, što čini 38% ukupno dostupnih sredstava.

Prije dvije godine skeptici su govorili da nećemo uspjeti potrošiti novac koji nam je na raspolaganju. Od ukupne alokacije za Program ruralnog razvoja koja iznosi 2,3 milijarde eura, korisnicima smo na raspolaganje stavili 2,2 milijardi eura, a ugovoreno je 1,6 milijardi eura što čini 67% ukupno dostupnih sredstava, dok je isplaćeno 918 milijuna eura, odnosno 38% dostupnih sredstava. Sve to postigli smo administrativnim rasterećenjima, skraćivanjem procedura i ubrzanom obradom natječaja kojih na godišnjoj razini raspisujemo i obrađujemo tridesetak. Ponosan sam na svaki ugovoreni projekt, kako na one koji omogućavaju dodatne sadržaje i podižu kvalitetu života u ruralnim krajevima tako i na sve one koji podižu produktivnost, konkurentnost i zaposlenost u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar Tomislav Tolušić.

Najviše je ugovora, čak 43 u vrijednosti 4.781.062 kuna potpisano s poljoprivrednicima iz Osiječko-baranjske županije, dok je s vukovarsko-srijemskim poljoprivrednicima potpisano 28 ugovora u vrijednosti od 3.113.250 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno