U Palači Srijem u Vukovaru danas su potpisani ugovori o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Bespovratna sredstva dobili su OPG-ovi Ćuk iz Vođinaca, Prkić iz Gradišta, Peulić iz Cerne te Antinac i Pavković iz Starih Mikanovaca. Ugovore s OPG-ovima potpisali su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

“Cilj nam je zadržati tradicionalnu, karakterističnu i izvornu proizvodnju te istovremeno pomoći obiteljskim i drugim malim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi proširili svoje aktivnosti. U konačnici, potrošači prepoznaju i cijene proizvodnju autohtonih proizvoda proizvedenih primjenom specifičnih postupaka i receptura”, istaknuo je župan Galić.

Pročelnik Matić istaknuo je kako, sudjelujući u financiranju tehničko-tehnološkog projekta uređenja prostora za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije želi pomoći pri svladavanju prvog koraka ka legalizaciji i stvoriti uvjete za uspješno kandidiranje na neku od mjera iz Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. ili drugih javnih izvora.

“Danas smo potpisali ugovore s pet proizvođača koji kane svoju proizvodnju uskladiti sa zakonskim aktima na način da su ugovorili poslove stjecanja tehničkog elaborata s fakultetom iz Zagreba ili za neku drugu projektnu dokumentaciju. Dobivamo novih pet ljudi koji će imati dostatnu podlogu za valjano kandidranje za europske novce i mmožemo reći kako će iduća sezona u njihovoj proizvodnji biti legalna. Inače raste broj onih koji su skloni legalizaciji ove proizvodnje i uskoro ćemo ih u našoj županiji imati više od 20. Pozivamo i ohrabrujemo sve da nam se obrate jer im možemo pomoći da steknu dokumentaciju i da se kao takvi kandidiraju na EU fondove”, istaknuo je Matić.

Legalizacija proizvodnje na većini poljoprivrednih gospodarstava provest će se tako da se postojeći objekti rekonstruiraju, prenamjene ili nadograde u skladu sa zakonskim odredbama.