2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Potpora za očuvanje radnih mjesta – Skraćivanje radnog vremena produžena do kraja godine

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na danas održanoj sjednici Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.
Najvažnije novine, navodi se u objavi na službenoj web stranici Zavoda, uključuju produženje Potpore za očuvanje radnih mjesta – Skraćivanje radnog vremena – do 31. prosinca 2021. s promjenom kriterija za skraćenje radnih sati radnika do 90% ukupnog mjesečnog fonda radnih sati.
Također, dopunjena je Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj – veljaču 2021.
S obzirom na stanje u gospodarstvu, Hrvatski zavod za zapošljavanje i dalje nastoji svoje aktivnosti usmjeravati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima i sektorima koji su najugroženiji te pomoći poslodavcima kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih Koronavirusom (COVID – 19) došlo do privremenog smanjenja opsega posla.
Poslodavcima s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije bez obzira na djelatnost i pad prometa i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni imati će pravo na potporu u iznosu od 4.000 kuna po radnikukoji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.
Također, Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID – 19) nastavlja se provoditi do 30. lipnja 2021.
Više informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta na ovoj poveznici.
S obzirom da je 1. siječnja 2021. na snagu stupio Zakon o strancima (NN133/20) koji na drugačiji način regulira zapošljavanje stranih radnika, odnosno državljana trećih zemalja Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je i Odluku o zanimanjima za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada. Popis zanimanja za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada pronađite ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno