6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Potpore svinjogojcima za pretrpljene gubitke nastale zbog poremećaja na tržištu uzrokovanog pandemijom

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je danas 6 milijuna kuna potpore male vrijednosti namijenjene proizvođačima tovnih svinja koji su u razdoblju od 15.09.2020. do 15.12.2020. godine u odobrene objekte za klanje papkara isporučili tovne svinje kategorije T1 i T2 evidentirane u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja. Potporu je primilo 1.318 korisnika za sanaciju pretrpljenih gubitaka nastalih zbog trajnog poremećaja na tržištu uzrokovanog pandemijom bolesti COVID-19 i uslijed pojave afričke svinjske kuge u drugim državama članicama Europske unije, osiguranje njihove likvidnosti te nastavak proizvodnje.

Također, isplaćen je drugi obrok potpore za zadnju godinu provedbe poslovnog plana od pola milijuna kuna, čime je dvjema proizvođačkim organizacijama u 2020. godini isplaćeno više od 1,1 milijun kuna potpore.

Provedba nacionalne potpore za početak rada odnosno uspostave proizvođačkih organizacija u Republici Hrvatskoj započela je još 2015. godine s ciljem da olakša početak poslovanja proizvođačkim organizacijama u periodu od 5 godina kako bi dostigle standarde Europske unije i postale konkurentne na njenom tržištu. Proizvođačkim organizacijama koje je priznalo Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo njihov poslovni plan isplaćena je potpora za pokrivanje troškova plaća administrativnog osoblja, režija, najma prostora, nabave uredske opreme i troškova za pravne usluge i upravnih postupaka. U petogodišnjem razdoblju od 2015. godine do danas ukupno je isplaćeno više od 8,6 milijuna kuna od predviđenih 10,1 milijuna odnosno 86% omotnice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno