6 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Potresna drama o misterioznom šestom autobusu premijerno u Vukovaru

Više od autora

- vl promo-

Šesti autobus je dugo iščekivana priča o ratu u Vukovaru, ljudskim sudbinama i snazi, a koja od danas kreće s prikazivanjem u hrvatskim kinima Jesen i tmurno vrijeme dodatno nam oslikava ovo potresno vrijeme koje nam se bliži, a to je obljetnica Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škrabinje.

Kao tempiran stiže i dugo iščekivani film o misterioznom šestom autobusu koji je prevozio ranjenike iz vukovarske bolnice na Ovčaru, a koji nikada nije stigao na odredište tijekom pada Vukovara. Djelo je to „krležijanskog” redatelja i scenarista Eduarda Galića uz scenarij svoga sina producenta Dominika Galića, a kojima ovo nije prvi ovakav projekt. Naime, zajedno potpisuju dokumentarni serijal „Heroji Vukovara” iz 2007. godine.

“Iako je riječ o igranom filmu, a ne o istraživačkom dokumentarcu, moći će se detektirati verzija događaja koju nudimo mi kao autori. Služili smo se i beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari, oni su integralni dio scenarija prilagođen filmu”, rekao je za Nacional scenarist Dominik Galić.Riječ je to o potrazi za identitetom i istinom koju predstavlja šesti autobus, a koja je mnogima neuhvatljiva i zastrašujuća. Nema čvrstih dokaza da je šesti autobus postojao, te ga možemo metaforički shvatiti kao i sve nerazjašnjene događaje, nestanke ljudi i pretrpljene patnje onih koji su prošli najgori mogući ishod jednog obračuna. „Film se snimao na nekoliko lokacija između ostalog i u Vukovaru, Kutini, Ivanić gradu, pa čak i u Beogradu. Šesti autobus je mitska priča. On je simbol stradanja i mistrije hrvatske žrtve. Je li on postojao to je upitno, ali je jedna od mogućih priča. Film je fikcija i ne treba ga uzimati kao dokumentarni film ili povijesno relevantan, nego kao umjetničko djelo”, kaže u povodu početka prikazivanja filma u kinima vinkovački glumac Vladimir Andrić jedan od aktera u filmu.

Ovaj neriješeni misterij prati mladu ženu, američku novinarku Oliviju Crocker (Zala Đurić) čije je porijeklo vezano uz Vukovar, a koja traga za svojim identitetom pokušavajući pronaći istinu o čovjeku iz svoje prošlosti Miroslavu Banožiću Dugom (Živko Anočić). Nakon ranjavanja u obrani Vukovara iz vukovarske bolnice biva prevezen u jednom od autobusa kojima su se prevozili zarobljeni branitelji, a koji su kasnije proglašeni nestalima. Službeno se zna da je na Ovčaru stiglo pet autobusa nakon pada Vukovara, a je li bilo šestog autobusa, što se s njim dogodilo i je li u njemu bio spomenuti Dugi saznajemo iz ratne legende koju prepričavaju dečki iz kafića. Dugi je, naime, borac koji je vlastoručno uništio nekoliko neprijateljskih tenkova i koji je bio poznat po odvažnosti. Drugi glavni lik je Vukovarac Josip (Marko Petrić), dečko iz kafića koji bi najradije zaboravio sve što je proživio u ratu, ali ne može. On je taj koji Oliviji otvara svoju škrinju eksplicitnih sjećanja patnje i stradavanja. „Imao sam čast sudjelovati ne samo kao glumac nego kao i pomoć u produkciji. Organizirao sam dva castinga za amatere i profesionalce. Film je otvorio ovogodišnji Pula Film Festival te je vukovarska premijera jednako važan događaj”, kaže Andrić te poziva sve danas u Vukovar na premijeru filma ili na neke od termina do 23. studenoga. Raspored repriziranja nalazi se na stranicama CineStara Vukovar.

Za ovaj film je legendarni Goran Bare napisao i izveo pjesmu „Život kao rijeka”, a spot je popraćen kadrovima iz filma.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno