17 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Potvrđen još jedan slučaj ospica u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na konferenciji za novinare organiziranoj nakon što su mediji izvijestili o još jednom slučaju ospica, kod stjuardese Croatia Airlinesa, koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vesna Višekruna Vučina danas je potvrdila još jedan slučaj te zarazne bolesti u Hrvatskoj. Također, istaknula je kako je to uobičajeno u doba kada se epidemija ospica ponovno javlja u Europi i poručuila da nema razloga za paniku.

Prvi slučaj otkriven je početkom tjedna kada je u Dubrovniku hospitaliziran muškarac koji je obolio od ospica.

Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije opasnosti od epidemije, već je više puta isticano, nema, jer je procijepljenost protiv ove bolesti čak 94,7 posto, što je dovoljno da se virus ne širi.

HZZJZ danas je izdao i priopćenje u kojemu se posebno obraćaju roditeljima i liječnicima, a koje prenosimo u cijelosti:

U Nacionalnom referentnom laboratoriju za morbile i rubelu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđen je još jedan slučaj ospica. Oboljela osoba nije povezana sa oboljelim iz Dubrovačko neretvanske županije. Protuepidemijske mjere se provode od početka postavljanja sumnje na ospice i provodit će se i dalje. S obzirom na epidemiju ospica u Europi ovakvi pojedinačni importirani slučajevi su očekivani.

Pozivamo sve roditelje čija djeca nisu cijepljenja protiv ospica, rubele i parotitisa prema kalendaru cijepljenja da se jave svojim izabranim liječnicima i nadoknade propuštena cijepljenja.

U slučaju dolaska bolesnika s povišenom temperaturom, respiratornim simptomima i osipom, podsjećamo sve liječnike da diferencijalno dijagnostički u obzir uzmu i ospice te uzorke bolesnika upute na laboratorijsku analizu. Pri tome je posebno važno uzeti detaljnu anamnezu o kretanju bolesnika i eventualnom putovanju. Bolesnika treba staviti u izolaciju i odmah obavijestiti teritorijalno nadležnog epidemiologa.


Ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus, MV)  iz porodice Paramyxoviridae. Virus ospica prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima.

Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Inkubacija tipično traje 10 do 12 dana od izlaganja virusu do pojave prvih simptoma bolesti, ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 1-2 dana prije pojave prodromalnih simptoma odnosno 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon pojave osipa.

Ospice započinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa (koriza) i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje 4 do 7 dana, te ponekad završava ljuštenjem kože.

Komplikacije se, kao posljedica umnožavanja samog virusa ili sekundarne bakterijske infekcije, mogu javiti i do 4 tjedna nakon osipa, a uključuju upalu srednjeg uha, upalu pluća, laringotraheobronhitis (krup), proljev, febrilne konvulzije i encefalitis. Smrtni ishod se bilježi u manje od 1 % oboljelih u razvijenim zemljama, dok u zemljama u razvoju iznosi 3 do 5 %, a u nekim područjima doseže 10 do 30 %.

Subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) je vrlo rijetka i teška komplikacija ospica koja se javlja nekoliko godina nakon zaraze ospicama. Veći rizik razvoja SSPE je u djece koja se zaraze virusom ospica u dojenačkoj dobi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno