Foto: Borna Filic/Pixsell

Nacionalni stožer u 9 sati objavio je nove informacije o situaciji s koronavirusom. Ministar Davor Božinović na početku se presice zahvalio svima koji ih prate i prenose informacije, ali i svim građanima koji poštuju i provode mjere Stožera.  

„U odnosu na jučer u 17 sati, u Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva i sada imamo 481 oboljelih. Od jučer ujutro to je ukupno novih 63 bolesnika. Na respiratoru je 14 bolesnika, 3 posto je na respiratoru, što je dobro“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je situacija i dalje pod kontrolom.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je dobni prosjek oboljelih 49 godina. U samoizolaciji je nešto više od 18 tisuća ljudi. 2437 kontakata epidemiološki se nadziru, a više od 500 medicinskih djelatnika je u samoizolaciji.

Izliječene su 22 osobe.

“Mi imamo u zdravstvenom sustavu 19 liječnika specijalista koji su pozitivni, 6 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. prosječna dob je 49 godina. Imamo 18.601 u izolaciji, imamo 2347 kotakata koje nadziremo i 536 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji”, kazao je Krunoslav Capak. Rekao je i da Hrvatska može dnevno proizvesti 20 tisuća transportnih podloga i briseva, a da se radi na tome da sve medicinsko osoblje dobije nužnu zaštitnu opremu. Istaknuo je i da ima slučajeva za koje se ne može utvrditi kako su se zarazili.

Ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je i kako imamo prva dva zaražena policijska službenika. Bili su u mjerama samoizolacije – rekao je Milina i dodao kako je 90 službenika u samoizolaciji.

“80 posto bolesnika na respiratoru imaju kronične bolesti. Nešto su niže dobne skupine, oko 60- do 61 godinu”, kazala je Alemka Markotić dodajući da je to očekivano. “Upozoravamo da svi trebamo pomoći osobama starije životne dobi”, kazala je. “Životno ugrožen je svatko tko je na intenzivnoj”, naglasila je.