Foto: Ilustracija

Policijska uprava vukovarsko-srijemska, između ostaloga, danas je izvijestila kako je u Retkovcima, u ulici Braće Radića, u noći 8./9. travnja, iz osobnog automobila koji je bio parkiran u dvorištu obiteljske kuće, ukraden novac. Vlasnik je podnio kaznenu prijavu te je prijavio materijalnu štetu na svom automobilu i zbog nestalog novca u iznosu od nekoliko tisuća kuna, a policija je provela očevid te se poduzimaju izvidi.

Iz policije upozoravaju građane kako je u zadnje vrijeme prisutan negativan trend provaljivanja u osobne automobile, te daju i savjete što učiniti kada je riječ o prevenciji.

“Dugotrajno iskustvo naučilo nas je da se mnoge neželjene situacije kao i njihove posljedice mogu spriječiti i izbjeći ako ih se predvidi. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila, nisu uvijek potrebna značajna novčana ulaganja, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno”, ističu iz policije.

Zato pozivaju građane da ne ostavljaju ključeve u vozilu bez nadzora, a kada izlaze iz vozila da zatvore sva vrata i prozore, poklopce prtljažnika i spremnika za gorivo.

Ako postoji mogućnost, dobro je izvući audio i video opremu vozila te uključiti alarmni uređaj, ukoliko postoji.

Također, savjetuju građane da vozila parkiraju na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, te da torbice, putne torbe i druge vrijedne predmete ne ostavljaju na vidljivim mjestima. Napominju i to kako vrećice ili torbice ne moraju biti dragocjene, ali svejedno privlače pozornost lopova pa materijalna šteta može biti veća od ukradenih predmeta.

“Budite i vi sigurniji jer ćete ovako smanjiti mogućnost provale u vaše vozilo”, poručuju iz policije.