18 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Povećana intervencija Hitne zbog nesnosnih vrućina 1998.

Više od autora

- vl promo-

Neuobičajeno visoke temperature u ovo doba 1998. godine uzrokovale su povećanu intervenciju Hitne pomoći, jer je veliki broj ljudi zatražio liječničku pomoć, zabilježeno je tada u Vinkovačkom listu.

Tako su u vinkovačkoj hitnoj službi kada su i bile najveće vrućine, primili dvadesetak osoba, uglavnom astmatičara i srčanih bolesnika, kojima zdravlje ugrožava izrazito sparno vrijeme. Liječnici su preporučili da kronični bolesnici i starije osobe redovito uzimaju lijekove, te da ne izlaze iz kuće do 19 sati i piju dosta tekućine bez leda.

Maloj djeci preporučili su boravak u hladovini od 11 do 17 sati i uzimanje dosta napitaka, ne hladnih, kao i pokrivala za glavu ako idu na sunce jer bilo je i nekoliko slučajeva viroze i vrućice. „Bilo kakve napore za velikih vrućina moraju izbjegavati plućni i srčani bolesnici, a vrućine pogubno djeluju i na psihički labilne osobe”, pisale su tada kolege. Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Vinkovci nalazila se u preuređenoj zgradi bivše Stare bolnice u Zvonimirovoj ulici.Treba reći i kako stručnjaci kažu da su zdravstvenim poremećajima uslijed vrućine podložnija  djeca, osobe starije dobi i kronični bolesnici, kao i osobe koje svoj posao obavljaju izložene vrućini. Isto tako, za vrijeme vrućine potrebno je piti vodu, a posebno osobe starije dobi jer imaju slabije izražen osjećaj za žeđ.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno