Kanadska glazbena ikona krajem prethodne godine je proslavila sedamdeset i peti rođendan, a tim su povodom mnogi utjecajni pjevači i kantautori održali koncert njoj u čast i predstavili vlastitu interpretaciju njenih najvećih hitova. Isti je koncert zabilježen u formatu audiozapisa i predstavljen kao live album naslovljen Joni 75: A Joni Mitchell Birthday Celebration.

“Joni Mitchell je uistinu čudesna, prava ikona. Iznimno smo počašćeni jer nam se pružila prilika njenu glazbu približiti publici Los Angelesa. U ovom su sudjelovali doista legendarni izvođači koji su vlastitom interpretacijom njenih pjesama odali posebno priznanje njenom radu.”, izjavila je Rachel Moore, voditeljica cijenjenog losanđeleškog centra izvedbenih umjetnosti.

Joni Mitchell, 2019. | Photo: Universal Music press

Među izvođačima koji su otpjevali neke od njenih najvećih hitova poput “Both Sides Now” i “A Case Of You” našli su se Norah Jones, Chaka Khan, Diana Krall i Seal. Koncert je održan u Los Angelesu u dvorani Dorothy Chandler Pavilion na čijoj je pozornici Mitchell nastupala 1972. i 1974. godine.

Brian Blade, bubnjar koji je za Mitchell snimio tri studijska albuma i s njom odradio brojne turneje, bio je zadužen za live aranžmane, a dio čitavog projekta bio je i skladatelj, producent i aranžer Jon Cowherd (Cassandra Wilson, Iggy Pop).

Joni Mitchell rođena je 1943. godine u Kanadi. Glazbom se profesionalno počela baviti 1968. godine kada je objavila debitantski album „Song to a Seagull”. Glazbenica je do danas osvojila čak devet nagrada Grammy, a veliko je priznanje dobila 2017. godine kad je National Public Radio njen album “Blue” uvrstio na prvo mjesto popisa 150 najboljih albuma koje su skladale žene.