Kontaktirajte nas

Aktualno

Povrat imovine i dalje u tijeku

Objavljeno

-

Za Grad Vinkovce kraj ovoga posla još se ne nazire iako je zadnji rok za predaju zahtjeva prošao prije 16 godina

Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine na snagu je stupio 1. siječnja 1997. godine. Od tada rokovi za podnošenje zahtjeva za povrat imovine temeljem ovoga zakona mijenjali su se nekoliko puta, a zadnji rok protekao je 7. siječnja 2003. godine. Za oduzetu imovinu koja se trenutno nalazi u vlasništvu Grada Vinkovaca postupci naknade vode se pri Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Službi za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, Ispostava Vinkovci, a Grad Vinkovci strana je u postupku.

Velik broj zahtjeva do sada je riješen, ali se kraj posla još ne nazire

Kako doznajemo od Sanje Čuljak, pročelnice Službe za pravne poslove Grada Vinkovaca, do sada je riješen velik broj zahtjeva za povrat imovine, ali, kako je riječ o vrlo složenim postupcima, kraj ovoga posla još se ne nazire bez obzira na to što je zadnji rok za predaju zahtjeva prošao prije 16 godina. Tako se i nedavno pred vijećnicima Gradskog vijeća našao prijedlog Odluke o prihvaćanju prijedloga Nagodbe između Grada Vinkovaca i Nade Bajić iz Vinkovaca, kao ovlaštenice prava na naknadu za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Riječ je o nekretnini koja je u trenutku oduzimanja bila oranica, a sada je građevinsko zemljište. “Budući da ovdje ne postoji mogućnost za naturalni povrat jer to više nije onakva nekretnina kakva je bila u trenutku oduzimanja, Grad je dužan provesti obeštećenje, a to se može učiniti ili dodjelom zamjenskog zemljišta ili novčanom naknadom”, ističe Sanja Čuljak.

Niz zanimljivih predmeta

Ovaj slučaj, inače, zanimljiv je zbog toga što je riječ o doista velikim površinama zemljišta, a prijedlog nagodbe koji se našao pred Vijećem odnosi se na nešto manje od polovice oduzetog zemljišta. Za taj dio dogovoreno je novčano obeštećenje dok bi se preostali dio obeštetio u naravi zamjenskim zemljištem. Kao i u svim slučajevima vezanim uz povrat imovine, ukoliko se rješenjem Ureda državne uprave ne vraća baš nekretnina koja je oduzeta, i ovdje je, i za novčano obeštećenje i za obeštećenje u naravi, nužan sporazum kako bi se postupak priveo kraju.

U Vinkovcima zanimljiv je bio i slučaj zahtjeva za povrat zgrade današnjega Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci. Tražen je naturalni povrat, međutim, tom zahtjevu nije udovoljeno budući da je zakonom propisano da se u vlasništvo i posjed ne vraća imovina pravnih osoba koja služi za obavljanje javnih djelatnosti iz određenih oblasti, a u ovom slučaju riječ je o javnoj ustanovi u kulturi.

Slično je bilo i s crkvom Sv. Ilije na Meraji, za koju je također tražen povrat u naturi, od čega je ova nekretnina isto izuzeta zakonom. Tako je Grad ostao u posjedu ova dva objekta s obzirom na njihov značaj, kao ustanove u kulturi i kao sakralnog objekta koji je doživio prenamjenu. Još jedan od zanimljivijih predmeta je i nekadašnja tvornica cipela “Kvalitet”. I zgrada i dvorište nalaze se na oduzetom zemljištu. Parcele koje su ostale kao dvorište tvornice vraćene su u naravi, dok je za parcele na kojima je izgrađena tvornica opcija obeštećenje.

Svaki je slučaj po nečemu poseban 

“Svaki je predmet specifičan na svoj način, a postupak je složen i dugotrajan i zato povrat oduzete privatne imovine traje i dan danas. Grad je tu strana u postupku i mi smo dužni postupiti prema rješenju Ureda državne uprave. Znači, ili vratiti oduzetu nekretninu koja je trenutno u vlasništvu Grada Vinkovaca ili, ako to nije moguće, provesti obeštećenje, novčano ili u naravi. Naravno, imamo i pravo žalbe na rješenje, ako držimo da je ono za nas nezadovoljavajuće. U slučaju, pak, da stranka ne ostvaruje pravo na povrat ili da nije podnesen zahtjev za povrat, takve nekretnine, prema zakonu, potražuje Republika Hrvatska”, ističe Sanja Čuljak, pročelnica Službe za pravne poslove.

Isto naznačava i Marina Šimić Karaula, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu i mjesnu samoupravu, čiji je odjel mjerodavan za raspolaganje oduzetom imovinom trenutno u vlasništvu Grada Vinkovaca.

Grad ne može prometovati s nekretninama oduzetim prijašnjim vlasnicima

“Ukoliko se utvrdi da je određena nekretnina ili pokretnina oduzeta i da za iste zahtjev nije podnesen ili je pravomoćno odbijen, pravo vlasništva stječe Republika Hrvatska. Grad Vinkovci prije svakoga prometovanja nekretninama u svome vlasništvu utvrđuje način stjecanja pojedine nekretnine. Ukoliko utvrdi da je određena nekretnina oduzeta prijašnjim vlasnicima s tom nekretninom ne može raspolagati na način da s njome prometuje. Ono što naši građani ne znaju je da Grad u svome vlasništvu ima i imao je dosta takvih nekretnina s kojima ne može pravno prometovati. Možda najbolji primjer su poslovni prostori koji su bili u vlasništvu Grada, ali su okončanjem postupka denacionalizacije vraćeni prijašnjim vlasnicima ili su postali vlasništvo Republike Hrvatske”, ističe Marina Šimić Karaula.

Aktualno

Porečani ponovno bolji od Spačve

Objavljeno

-

Napisao/la

    74 pregleda
FOTO: Arhiva

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su Narančasti u drugom međusobnom susretu ubilježili i drugi poraz.

Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno, igralo se gol za gol, tek na momente su se jedni i drugi znali odvojiti na dva pogotka razlike. Najveću razliku u prvom dijelu imali su gosti kada su u posljednjoj minuti imali čak četiri zgoditka prednosti. Na odmor se otišlo s rezultatom 15:18 u korist Porečana.

Drugo poluvrijeme se nastavilo u istom ritmu, gol za gol. Domaći su uspjeli uhvatiti priključak i izjednačiti na 20:20 u 35. minuti ogleda.

No, to je bilo sve od Spačve koja je cijelo vrijeme hvatala zaostatak koji na kraju nije uspjela dohvatiti. Istrijani se u 57. minuti ponovno odvajaju na +2 što je presudilo utakmicu u njihovu stranu.

Najraspoloženiji kod Vinkovčana bio je Marin Božičević s 9/9, a odmah iza njega je Vignjević s 8 postignutih golova. Goste su predvodili Krajcar, Rađaković i Bošnjak sa 7 zgoditaka.

Spačva se nakon 12 odigranih utakmica nalazi na 7. mjestu s 8 osvojenih bodova.

Ostale su još dvije utakmice do kraja jesenske dionice u kojem Narančasti dočekuju PPD Zagreb, a zatim idu u goste Rudaru.

Nastavi čitati

Aktualno

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Objavljeno

-

Napisao/la

    104 pregleda

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a broj 13 iz 1954. godine na trećoj nam stranici otkriva bogate aktivnosti planirane za tu godinu. Osnovani 1952. godine, u startu su okupili 32 člana, a samo dvije godine kasnije, u trenutku nastajanja teksta kojeg potpisuju „Dva prijatelja”, čak njih 240.

Planinari su, navodi se u članku, bili važan dio ondašnjih društveno-političkih događanja, pa su tako „svečano ispraćeni od mnoštva građana pri nošenju Titove štafete”, a o aktivnostima koje su planirali te godine svjedoči plan brojnih izleta po bivšoj državi – od Plitvičkih jezera, preko Doboja i povijesnog Bihaća, Jankovca, Đakovštine i požeškog kraja. Najveći je bio na Zagrebačku goru i Samoborsko gorje, uz posjet dvorcu Mokrice, kažu.

Na godišnjoj skupštini, povodom koje je sadržaj i našao mjesto u tadašnjim Vinkovačkim novostima, najavili su brojne izlete među kojima nama najzanimljivije kampiranje, koje je prije gotovo sedam punih desetljeća, bilo vrlo popularno među građanima, ljubiteljima prirode.

„Najinteresantnije i najpohvalnije u planu za ovu godinu jeste nabava šatora i organizacija logorovanja – kampiranja na Plitvičkim jezerima i na moru, od svibnja do rujna te bi svakih 14 dana moglo u istima provesti odmor oko 50 drugova i drugarica, uz daleko manje financijske izdatke u odnosu na cijene za ugostiteljske usluge,” navedeno je. S ciljem smanjenja troškova svojih članova, društvo je osnovalo zajedničku putnu blagajnu. Bio je to zajednički budžet za sufinanciranje skupljih izleta, pojašnjavaju „Dva prijatelja”, autori teksta iz 1954. godine.

Prvi svibnja, primjerice, slavio se na Đerdapu do kojega su stizali brodom. „ Smatramo da je ova zamisao planinara pohvalna, jer je namjera organizirati za sve naše građane, a u suradnji sa sindikalnim organizacijama. Zatražen je poseban brod od Vukovara do Đerdapa i natrag, dok bi na brodu bila glazba, pored bifea i kuhinje. Brod bi noću bio rasvijetljen lampionima i sijalicama raznih boja, a priredio bi se i vatromet na Dunavu, a eventualno bi se prikazivali filmovi,” stoji u tekstu. Još su predviđeni izleti na Majevicu, uz posjet Tuzli i Kreki, a zatim Erdut. Putovalo se na Trebević kod Sarajeva s izletom u glavni grad BiH potom Jajce, Travnik i eventualno Banja Luku. Ljeto je bilo rezervirano za izlet na Papuk i Zvečevo, a rujan u Šumetlicu kod Nove Gradiške. Najzad, početkom listopada išlo se u Ilok i Šarengrad.

Tako su Vinkovčani djelovali u okviru Planinarskog društva još davne 1952. godine, na žalost svih dušobrižnika koji danas osporavaju postojanje jedne hvalevrijedne udruge ljubitelja prirode u ravničarskom kraju. S obzirom na ondašnje stanje gospodarstva i brojne sponzore, čini se kako je bilo sjajno organizirano te nudilo članstvu i sugrađanima zanimljiva putovanja i avanture u prirodi.

Nastavi čitati

Aktualno

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Objavljeno

-

Napisao/la

    185 pregleda
FOTO: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić.

Predstava će sutra biti izvedena dva puta, u 11 i 12 sati, a svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ovu razigranu i poučnu predstavu moći će pogledati ponovno 18. prosinca.

Radnja predstave vrti se oko svađe dviju sestara, mlađe Laure i starije Nore. Naime, mišljenja u vezi otkrivanja Božića nikako im se ne poklapaju. Laura je roditeljima pripremila božićno iznenađenje, a Nora joj odbija pomoći i sudjelovati u pripremi. „To je sve što ćemo vam zasad otkriti, sve koje zanima nastavak neka dođu u vinkovačko kazalište i pogledaju predstavu”, rekla je glumica Katarina Šestić dodavši kako će mališani izvući bitnu pouku iz predstave, odnosno otkrit će im se velika tajna Sjevernog pola koja će ih sigurno iznenaditi.

Predstava traje 35 minuta, namijenjena je djeci od tri godine i starijima, a oni koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznice, sutra na blagajni kazališta morat će izdvojiti 25 kuna.

„Ovo je prva predstava naše kazališne družine „Iglu”, a na daske koje život znače popet će se nove glumačke nade. Dođite nas podržati i razveselite svoju djecu jednom pravom božićnom predstavom”, pozvala je sve Katarina.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Događanjaprije 5 sati

Drugu adventsku svijeću upalio Jakov Šebalj

Svečano, lijepo i pobožno upaljena je večeras druga adventska svijeća. Betlehemska svijeća, pomirilica, svijeća mira. Upalio ju je maleni Jakov...

Aktualnoprije 6 sati

Porečani ponovno bolji od Spačve

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su...

Aktualnoprije 8 sati

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a...

Vijestiprije 9 sati

Početak posebnog prijateljstva: Bajkeri darivali djecu udruge udomitelja

Stereotipima unatoč, cure dečki u kožnim jaknama i na motorima uopće nisu zločesti. Dapače, većinom se iza tog izgleda kriju...

koronavirusprije 11 sati

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama

Sljedeća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljaju se potpisi za dvije referendumske inicijative...

Temaprije 12 sati

Epoksi smolu pretvara u mala umjetnička djela

Svojim malim kreacijama dokazuje kako kreativnost uistinu može biti bez granica, potrebna je samo trunka volje i truda. Ilijana Vučković...

Vijestiprije 14 sati

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 16 sati

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Najčitanije