2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Povratak Gipssa uz reizdanje vragoder the 2nd

Više od autora

- vl promo-

Gipss (drugo S dodano je nešto kasnije, dobro izgleda zar ne?) dijeli svoju priču o nastanku s mnogim drugim bendovima. Taj je trenutak bio pod školskim odmorom, kada su Dean Miljanović i Erik Malnar odlučili oformiti bend.

Bend je radio i stvarao s puno volje i mladenačkog zanosa te nakon nekoliko promjena imena, stilova i članova, postao Gips.

Prvi izlazak Gipsa bio je Ri Rock 1993. Tadašnja postava – Tomislav Nakić Alfirević (vokal), Vanda Vujatović Igić (bas, prateći vokal), Erik Malnar (solo gitara), Dean Miljanović (gitara), Ivo Sabljak (bubanj) – je totalno razvalila i žiriju nije preostalo ništa osim da ih proglasi pobjednicima.

Nakon te pobjede, ekipa Gipssa broji mnoge svirke na raznim festivalima, a njihova energija nigdje nije ostala nezapažena.

Nekako im se u to vrijeme javio Berislav Sabolić, direktor male nezavisne izdavačke kuće Ill in the head, za koju izlazi prvi diskografski uradak, vinil sa šest pjesama vragoder  e.p..  Bilo je to 28. lipnja 1996.

GIPSS, 1995. / Photo: Igor Vrančić

Upravo je taj vinil inspiracija za reizdanje na CD-u koji u izdanju Dallasa izlazi pod naslovom ‘vragoder the 2nd’.

Na tom prvom CD izdanju Gipssa se našlo svih šest pjesama s prvog vinila ‘vragoder e.p.’ te još pet starijih pjesama, a sve su snimke digitalno obrađene i remasterirane.

U Gipssu su još, osim ekipe sa Ri Rocka, u raznim fazama svirali i Simon Dejhala (bubanj), Slobodan Bobo Grujičić (bubanj) i Nenad Jakšić (gitara) pa su tako svi oni i na ovom albumu.

A što o cijelom projektu kaže gitarist, jedan od autora i začetnik Gipss priče – Erik Malnar:

‘Ideja za reizdanje Vragodera je došla od Vlade Simchica Vave koji je sa mnom radio razgovor krajem 2016. za svoj portal. U tom razgovoru, kojem je tema bila moj gitaristički rad kroz Gipss, Belfast food, Beatles revival band i Riverpool, jedno od pitanja je bilo što je sa snimkama Gipssa koje nisu nikad objavljene, a ima ih dovoljno za cijeli album.


Vava je, usprkos mojoj sumnji da bi to neki izdavač mogao izdati, odmah sugerirao da reizdamo vragoder koji je izašao prije 20 godina (tada kao 7 inčni vinil) i dodamo te neobjavljene pjesme.

Kada sam to predložio bivšim članovima Gipssa, svi su bili oduševljeni idejom i odmah su počeli planovi za pripremanje promotivnog koncerta. Ubrzo je održana jedna proba i to u postavi koja je 1993. pobijedila na Ri Rocku, a i stare snimke koje smo imali poslane su na mastering u studio.

Nažalost, zbog previše obaveza basistice Vande Vujatović probe su prekinute i otkazan je dogovoreni koncert u Palachu u travnju 2017.

Na poziv gospođe Jadranke Čubrić iz riječkog HGU-a da nastupimo u sklopu proslave 25. godišnjice osnutka te udruge 26.4.2018. u klubu Palach, brzo smo organizirali da u mjesec dana uvježbamo Gipss i odsviramo promotivni koncert zajedno s opatijskom punk grupom YARS (koja također datira iz prve polovice 90-tih, a predvodio ju je Dražen Turina Šajeta).

Kao basist nam je uskočio Franjo Jardas iz grupe Father i s velikim veseljem i trudom počeli smo s probama u jednoj proširenoj postavi sa sva 3 gitarista (Dean Miljanović, Nenad Jakšić i Erik Malnar), pjevačima Tomislavom Nakićem Alfirevićem i Melindom Kostelac te bubnjarima Markom Jurićem i Ivom Sabljak, tako da sudjeluju skoro svi koji su ikada svirali u bendu.’

GIPSS, 2018. / Photo: Nikica Karas

Zainteresiran pričom, Dallas je odlučio izdati album. Ime CD izdanja je ‘vragoder the 2nd’ i stigao je iz tvornice točno na dan koncerta. Uz originalnih 6, dodano je i 5 dotad neobjavljenih pjesama.

Koncert je ispao sjajno i izveden je s puno emocije, puno poznatih lica u publici ljudi koji su izlazili u Palach u 90-ima, puno kolega. Sve u svemu sjajan generacijski tulum.

Na jesen Gipss priprema nekoliko promotivnih koncerata u Puli, Osijeku i Zagrebu.

To je ujedno i poziv da nabavite ovaj sjajni dokumentarni album i poslušate odličan rock koncert.

GIPSS, 1995. / Photo: Igor Modrić i Robert Tkalčić

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno