16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Povratak kultne hakerice Lisbeth Salander u filmu Što nas ne ubije

Više od autora

- vl promo-Predstavljamo vam prvu kino najavu trilera Što nas ne ubije (The Girl in the Spider’s Web, 2018.) koji će vam ove jeseni zalediti krv u žilama, što zbog straha, što zbog hladne Švedske u kojoj se radnja odvija. Premijeru u domaćim kinima očekujemo 25. listopada.


Riječ je o ekranizaciji zadnje (četvrte) knjige istoimenog naziva koja je nastavak Millenium trilogije (Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku). Posljednja filmska ekranizacija bio je ona Davida Finchera “Muškarci koji mrze žene” iz 2011. godine koji je ostvario uspjeh i kod publike i kod kritike te osvojio i nagradu Oscar.

U filmu “Što nas ne ubije” pratimo dobro poznate protagoniste, mladu hakericu Lisbeth Salander i novinara Mikaela Blomkvista koji se nalaze uhvaćeni u mreži špijuna, cyber-kriminalaca i korumpiranih vladinih dužnosnika. Strah, napetost i nove prijetnje s kojima se suočavaju natjerati će beskompromisnog lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakericu da ponovno udruže snage. Riječ je o trileru kojeg su obožavatelji dugo iščekivali, roman koji kao i prethodni zadire u aktualne i bolne teme.

Lisbeth Salander (Claire Foy) u Columbijinom filmu ŠTO NAS NE UBIJE

U filmskoj verziji kultni lik Lisbeth Salander utjelovljuje Claire Foy,  a Mikaela Blomkvista švedski glumac Sverrir Gudnason. U filmu glume i Sylvia Hoeks koju smo nedavno gledali u filmu “Blade Runner 2049”, Lakeith Stanfield (Get Out), Cameron Britton poznat kao glavni negativac u seriji “Mindhunter” te mnogi drugi. U filmu se pojavljuje i bosanska glumica Andreja Pejić, javnosti poznata kao najpoznatiji svjetski transrodni model. David Fincher, redatelj prvog filmskog naslova, ovaj put je preuzeo ulogu izvršnog producenta.

Zanimljivo je istaknuti kako se u ovom nastavku maksimalno nastojala održati autentičnost knjige, što se vidi već po mnogo većoj zastupljenosti švedskih glumaca i ekipe filma. Produkciju između ostalih potpisuju Amy Pascal (Spider-Man: Homecoming, Molly’s Game, The Post) i Scott Rudin (No Country for Old Men, The Social Network, Moneyball). Vrijedi napomenuti kako autor zadnje četvrte knjige, za razliku od prethodne tri, nije Stieg Larsson koji je preminuo, već jedan od najboljih savremenih švedskih pisaca David Lagercrantz. [Filmofil]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno