Foto: Clemente Ruiz & Armen Keleshian
“Vjerojatno smo jedini rock bend kome su neprijatelji vlade, jedini rock bend koji je u ratu. Zato pišem pjesme da podignem moral naših snaga i Armenija čitavog svijeta! rekao je Daron Malakian.
Jedna od najvoljenijih rok grupa na svijetu, priredila je nevjerojatno iznenađenje svojim fanovim diljem svijeta. Nakon 15 godina (!) pauze, Grammyjem nagrađena armensko-američka grupa vratila se na glazbenu scenu sa dvije potpuno nove pjesme!
Motivirani nedavno buknulim sukobom između Republike Gorski Karabah i Azerbejdžana, kome se pridružila Turska kao jedna od najodgovornijih zemalja za nasilje koje destabilizira tu regiju već 26 godina, System Of A DownSerj Tankian (vokal), Daron Malakina (gitara), Shavo Odadjian (bas), John Dolmayan (bubnjevi) objavili su dvije nove pjesme, nakon 15 godina pauze.
Bend želi ukazati na ovaj genocid i sakupiti prilog za Gorski Karabah i Armeniju. Sve tantijeme od ove dvije pjesme grupa će dati fondu Armenia Fund. Uz glazbu, band je napravio i prigodan merčendajz, čija prodaja također ide u spomenutu fondaciju. Pjesme možete preuzeti sa linka OVDJE.
Obe pjesme je napisao, skladao i producirao gitarista SOAD,  Daron Malakian. On je poslao poruku ostalim članovima grupe  da “bez obzira na to kako se osjećaju vezano jedni za druge, trebaju to ostave iza sebe, jer je ova situacija daleko bitnija i veća od svega, od samog benda te da moraju uraditi nešto kako bi pomogli svojoj naciji, onako kako najbolje znaju – glazbom”.
System Of Down su dali i službenu izjavu:
“Mi, System Of A Down, upravo smo objavili novu glazbu, prvu nakon 15 godina. Radimo to zato što nas četvorica jednoglasno, imamo vam nešto za poručiti. “Protect The Land” i “Genocidal Humanoidz”  govore o ozbiljnom ratu koji je nametnut našim domovinama: Gorskom Karabahu i Armeniji.
“27. rujna udružene snage Azerbejdžana i Turske (zajedno sa ISIS teroristima) napale su  Republiku  Gorski Karabah koju Armeni sada zovu Republika Arcah. Već mjesec dana traju borbe, bombardiranja, raketiranje i teroristički napadi na civile, stare i mlade. Građani su prinuđeni kriti se po skloništima da bi izbjegli kiše kazetnih bombi koje padaju po njihovim ulicama i domovima, bolnicama i hramovima. Nasilnici su zapalili njihove šume i ugrozili sav živi svijet, koristeći bombe bijelog fosfora i ostalo nedozvoljeno oružje.
Glazba i stihovi pjesama govore za sebe. Potrebno nam je da vi govorite u ime naroda Gorskog Karabaha. Mir, – Daron, Shavo, John i Serj”