29 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Pozitivan ritam najavio festivalske, koncertne i izdavačke novosti u sezoni 2018.

Više od autora

- vl promo-

Na jučerašnjoj konferenciji za medije u zagrebačkom klubu PločnikPozitivan ritam je uz niz gostiju najavio bogatu ljetnu festivalsku sezonu 2018. na tvrđavi Punta Christo pored Pule, te niz koncertnih i izdavačkih novosti. Zadnjih 16 godina Punta Christo živi u ritmu odlične glazbe, koncerata, festivala i nadasve pozitivnih vibracija. Početkom 2000-tih grupa entuzijasta iz Seasplash i Punta Christo udruga je uvidjela potencijal tvrđave i krenula s čišćenjem i uređenjem. Danas je tvrđava svjetski poznata lokacija festivala kao što su SeasplashOutlook i Dimensions i kroz nju prođe preko 25 tisuća ljudi godišnje. Nova sezona otvara se 19. svibnja tradicionalnim 3ple Dubble Trubble partijem na tri floora, (Seasplash, Slurp i Psygendering floor) gdje će se publici predstaviti lideri pulske bass, house/techno i psytrance scene.

Festivalski niz kreće sa Slurp!-om, festivalom koji se održava se kroz četiri pojedinačna događanja tijekom ljetne sezone. Datumi Slurpa! 2018. su 16. lipnja, 17. srpnja, 11. kolovoza i 22. rujna. Glavni gosti prvog u nizu su Nick & Pepi, dvojac koji je sa zajedničkim nastupima krenuo kroz emisiju Adriatic Coasting koja se emitira svakog petka na YammatFM-u. Nick je osnivač The Garden Festivala, jedan od prvih festivala koji je stavio Hrvatsku na festivalsku mapu svijeta, The Garden Resorta u Tisnom i The Garden Brewery u Zagrebu. Pepi je pak osnivač poznatih Freilauf Sessionsa u Zagrebu. Uz njih nastupaju domaće snage Unique, XXL i Paliska. Na drugom Slurp! očekuje nas još jedan duet, a to su Jan Kinčl & Regis Kattie, koji nastupaju i na Dimensions festivalu, a njihov album prvijenac “In Plain Sight” 29. svibnja, izlazi za PDV etiketu.

– Ideja je nastala upravo u Pločniku gdje smo ja i Regis imali prvi zajednički nastup, pa i je zbog toga izuzetno drago da ćemo objaviti upravo za PDV. Obojica volimo tu kombinaciju jazza i elektronike. Nastupi će vjerujem biti i nešto drugačiji, ovisno o lokaciji, situaciji i publici – rekao je Jan, jedan od gostiju konferencije.


Danijel Sikora je najavio novi ‘zakulisni’ koncept ovogodišnjeg, 16. Seasplash festivala, od milja nazvan “Nova era”.

– Od 2010. Seasplash prati neka tema, pa tako ove godine, s obzirom na veliki broj nadolazećih izvođača stavljamo naglasak na mlade, nadolazeće izvođače. Uz postojeće veterane i poznata imena dajemo važnost onima koji probijaju granice manjih scena i postaju sve važniji. Od tih novopotvrđenih imena možemo istaknuti Vojka V, Helem Nejse, One Dread, Viva Vops, Playground Hustle, Blkprnt, Dub-Stuy, Parly B-a i Gardnu – rekao je Danijel te najavio Tomislava Vrkljana – Vrkija, kao stalnog gosta Seasplash fetsivala, ali i osnivača najstarijeg domaćeg sound systema – Digitron Sound Systema koji ove slavi 10 godina.

– Ideja je bila da prikažemo tada Hrvatskoj nešto što nije postojalo, ponuditi još jednu alternativu mladim ljudima koji to još nisu vidjeli kod nas. Kada je krenuo Seasplash, bilo je logično da smo od početka dio festivala. Od tada se sound system kultura jako razvila i kod nas, tako da danas imamo preko deset sound systema u Hrvatskoj koji su različitih glazbenih izričaja. – rekao je Vrki i pozvao sve na proslavu deset godina Digitrona, 19. svibnja u zagrebačkom Željezničaru.


Kronološki niz festivalskih događanja na tvrđavi Punta Christo nastavlja se sa 7. izdanjem Dimensions festivala i 11. izdanjem Outlook festivala. Uz već najavljene velikane kao što su Krafwerk, Nils Frahm, Bonobo, Wiley, David Rodigan, The Outlook Orchestra, Jon Hopkins, J Hus, Nina Kraviz i ostalih preko 200 izvođača na svakom festivalu, te jedinstvene lokacije poput pulske Arene, tvrđave, brodova, festivalske plaže, festivali su nedavno otkrili još jednu novinu.

-Dimensions festival i Outlook festivali će se po prvi put ovo ljeto spustiti u podzemni svijet Zerostrasse tunela ispod samog grada Pule gdje će se održati posebni partiji za vrijeme trajanja festivala. Prvi koji će otvoriti tunele posjetiteljima je Dimensions festival i zajedno s Resident Advisorom, jednim od najutjecajnijih svjetskih medija elektroničke glazbe, dovesti selekciju elektroničke elite koja će protresti Pulu iz temelja – rekla je Maja Gujinović te dodala kako će se partiji u tunelima održati 30. kolovoza i 8. rujna, a ulaznice za ta događanja bit će u prodaji uskoro.

Kao stalni gost Outlook festivala, konferenciji je prisustvovao Ognjen Zečević – Egoless i rekao nešto o značaju tog najvećeg festivala bass glazbe u Europi, ali i svojoj karijeri.

– Moje iskustvo s Outlook festivalom se mijenja kao i moja karijera i usko su povezani. Naime, kada sam počeo nastupati na festivalu nitko nije znao za mene, i kroz Outlook sam dobio priliku predstaviti se stranoj publici, a sada neprestano nastupam vani i imam svoju inozemnu publiku. To je meni uvijek jedan od najboljih nastupa u godini – rekao je Egoless, koji je upravo objavio svoj prvi singl za jednu od najpoznatijih svjetskih dubstep etiketa, Deep Medi Music, pod okriljem jedne od najvažnijih figura tog žanra – Male, ujedno i stalnog gosta Outlooka.

Osim na tvrđavi, pulsko ljeto 2018. provest ćemo i u prostorima kluba Kotač u Društvenom centru Rojc, koji je ove zime pokrenut snagama Seasplash kolektiva, i postao dom udruge Seasplash te multimedijalne platforme EduSplash, ali isto tako i važna klupska i društvena točka u Puli. Od otvorenja održano je preko 115 glazbenih, edukativnih i kulturnih događanja. Ljetna sezona kluba Kotač u dvorištu Rojca otvorit će se 26. lipnjazajedničkim promo partijem Overjam i Seasplash festivala, a od većih događanja tijekom ljeta najavljen je koncert povodom 20 godina benda Elemental 14. kolovoza, te koncert Zion Traina 17. kolovoza, u sklopu turneje kojom obilježavaju 30 godina postojanja.

Za sam kraj konferencije Zvonimir Ante Stamać predstavio je aktualna i nova izdanja PDV-a.

– Ova 2018. godina je zaista odlično počela za PDV. Imali smo izdanja Deafness by Noise, Porinom nagrađen album Kozodruma, novi Stonebride album, jučer je izašao novi Ponor18. svibnja, u suradnji s slovenskim kolektivom DeepEnd objavljujemo izdanje Gisaza, mistični i mračni dubstep, 25. svibnja je u MSU promocija albuma Mimika Orchestra te 29. svibnja imamo promociju albuma Jan Kinčla & Regis Kattiea – rekao je Zvonimir Ante Stamać ispred PDV-a i time zaključio konferenciju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno