Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb i ove godine organizirat će manifestaciju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koja će biti održana na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, od 16. do 18. listopada.
“Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje kao izlagač na ovogodišnjem 6. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda”, poručuju organizatori koji izlagačima izlagačima osiguravaju besplatno sudjelovanje na manifestaciji.

Prijave će biti moguće na mrežnoj stranici zimnica.mps.hr od 21. rujna 2020. godine u 12:00 sati do popunjenosti predviđenih mjesta. Prednost pri odabiru imat će prijavitelji koji su ranije podnijeli prijavu.

S obzirom na veliki interes potencijalnih izlagača, ograničeni broj mjesta i uzevši u obzir karakter i temu Sajma, ističu organizatori, prihvatljivi izlagači odnosno proizvodi su oni isključivo tradicionalne zimnice kao i hrvatski autohtoni proizvodi odnosno proizvodi čiji nazivi su zaštićeni ili su u postupku zaštite kao zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti.

Proizvodi zimnice su prerađevine od voća i povrća, orašasti plodovi te bučino ulje.

Na popisu autohtonih proizvoda navedeno je 55 proizvoda, a među njima je i šest s područja Slavonije i Baranje: Slavonski med (ZOI), Baranjski kulen (ZOZP), Slavonski kulen / Slavonski kulin (ZOZP), Slavonska kobasica (ZOZP), Meso crne slavonske svinje (ZOI) te Čepinski kupus.

Kriteriji odabira dostupni ovdje.
Organizatori napominju da su moguće izmjene vezano uz razvoj epidemiološke situacije.