14 C
Vinkovci
Utorak, 26. rujna 2023.

Poziv na suradnju u ostvarivanju statusa

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pripadnici Narodne zaštite, koju je, kao oblik obrane Hrvatske, 1991. godine konstituiralo Međustranačko vijeće NZ pod predsjedanjem predsjednika RH Franje Tuđmana, prošle su godine, nakon 26 godina, konačno dočekali zakonsku mogućnost reguliranja svoga statusa. Na tom tragu novi zamah u radu dogodio se i u Udruzi dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskoga rata “Vinkovci”.

Nakon 26 godina čekanja i praktički uzaludnih nastojanja na pojašnjavanju značaja i uloge Narodne zaštite u Domovinskom ratu, novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji donesen krajem prošle godine konačno je regulirao i status Narodne zaštite. Novim zakonom pripadnik naoružanih odreda NZ dobiva status branitelja ako je bio angažiran kao pripadnik borbenog sektora najmanje 100 dana u razdoblju od 30. srpnja do 31. prosinca 1991. godine, odnosno najmanje 30 dana u istom razdoblju za osobe koje nisu regulirale obvezu služenja vojnog roka. Pripadnici nenaoružanih odreda NZ, određeno medicinsko osoblje, ratni izvjestitelji, pripadnici vatrogasnih postrojbi, pripadnici civilne zaštite i slično, imaju status sudionika Domovinskoga rata.

Međutim, kako se i dalje očekuju određeni problemi u ostvarivanju ovih statusa jer, nažalost, nema evidencija o pripadnicima NZ, svoj rad ponovno je aktivirala Udruga dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskoga rata “Vinkovci” osnovana 2012. godine. Predsjednik ove udruge je Anto Stipić, a u predsjedništvu su: Ante Miljak, zamjenik predsjednika, te članovi: Martin Grgurovac, Marko Landeka i Zvonimir Tanocki. Mogućnost kooptiranja, ističu u udruzi, otvorena je i za druge osobe koje žele raditi i koje mogu pomoći u radu udruge, a posao koji ih čeka nije jednostavan. Prije svega potrebno je ustrojiti evidencije o pripadnicima Narodne zaštite, a tu se moraju očekivati određene poteškoće jer se radi o više tisuća osoba na ovom području, a prošlo je više od 26 godina.

“Primjer ostvarivanja statusa pripadnika NZ u Domovinskom ratu demantira kod nas uvriježeno mišljenje da branitelji imaju ogromne privilegije i materijalne stimulacije. Situacija je često upravo suprotna, tako da se prava vrlo teško ostvaruju, administrativne i druge prepreke su gotovo nesavladive, tijela koja odlučuju nemaju razumijevanja, pa ova populacija, smatrajući situaciju bezizlaznom i ponižavajućom, nažalost, često posiže i za suicidom. Očiti primjer ovoga je postupak prema pripadnicima Narodne zaštite, iako loše pojedinačno iskustvo ima i velik broj ostalih branitelja”, ističu u Udruzi dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskoga rata “Vinkovci” uz poziv na suradnju svima zainteresiranima za ovu problematiku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno