Obrazovni sindikati u štrajku potvrdili su da im nije stigao poziv za nastavak pregovora s Vladom, pa zaključuju da danas neće biti očekivanog sastanka na kojemu je Vlada trebala dati svoj konačan odgovor o sindikalnim zahtjevima za povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Danas štrajkaju fakulteti i škole u Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a u  srijedu će štrajkati škole u Sisačko-moslavačkoj županiji, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj.

“U četvrtak je štrajk u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. U petak štrajkaju škole u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu”, najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Na početku današnje konferencije najavio je da će njegov dio konferencije biti drugačiji i da će se baviti jednom riječju.

“Ta riječ je laž”, rekao je i objasnio je da time počinje konferenciju jer je cijela Hrvatska jučer bila obmanuta. “Tu laž izrekao je jučer ministar rada Aladrović. Vi ste sa puno vjere njegovu laž cijeli dan prenosili. Pitali ste me jučer kada je sastanak, a ja sam vam govorio da ga nema. I dok sam se vozio iz Varaždina prema Zagrebu čuo da sam na sastanku. I to je bila laž. Ta laž je plasirana kako bi javnost mislila da Vlada zove na sastanak, a sindikati ne dolaze. Te laži se ponavljaju od 16. rujna, prvog sastanka s Vladom”, rekao je Mihalinec i dodao da je ova laž prevršila svaku mjeru.

Sutra i četvrtak prosvjedovat će se i na Markovu trgu. Ako se dogovor ne postigne, slijedi sabotiranje hrvatskog predsjedanja EU-om, najavljeno je na konferenciji za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem obznanila je da sindikati daju rok Vladi. “S današnjim danom, obzirom da nema socijalnog dijaloga i ponude, postavljamo rok Vladi do 16 sati da putem e-maila uputi svoju zadnju poruku sindikatima. Ovoj sagi iscrpljivanja i igre živaca mora doći kraj. Očekujemo da Vlada RH izvrši svoju obvezu prema 68.000 zaposlenika u sustavu obrazovanja i da svoju ponudu. U slučaju da razmišlja je li 0 + 0 = 6, mi žemo nacrt njihove ponude dati na referendum. Ako nema nove ponude, onda je zadnja ponuda ta”, izjavila je Šprem.