23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Poznati dobitnici nagrada HND-a za lokalno novinarstvo

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Vinkovački Centar za kulturu medija u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom (HND) po peti put organizirao je festival novinarstva „Media In Time” koji se ove godine održava u Vinkovcima i Vukovaru. Festival je posvećen nizu zanimljivih i aktualnih tema, provjeri činjenica u medijima, a u sklopu kojega je i predstavljen projekt „VerifEye” – jačanje otpornosti društva na dezinformacije Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek i Centra za kulturu medija Vinkovci.

Prema riječima predsjednika HND-a Vukovarsko-srijemske županije Branimira Bradarića cijela priča započela je na jednoj kavi kad su Željko Draženović, predsjednik Centra za kulturu medija Vinkovci i on došli na ideju da bi mogli organizirati festival, a dvije godine poslije rodila se ideja o dodijeli nagrada za lokalno novinarstvo. „Izuzetno smo ponosni i zadovoljni što jedna Vukovarsko-srijemska županija, Vinkovci i Vukovar uspijevaju ovako nešto napraviti već petu godinu zaredom i što se već tri godine dodjeljuju nagrade za lokalno novinarstvo u sklopu našeg festivala”, dodao je Bradarić.

U okviru spomenutog festivala Hrvatsko novinarsko društvo večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici dodijelilo nagrade za lokalno novinarstvo naziva „Siniša Glavašević” i „Anđelko Erceg”. Nagrade koje nose imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara HND je ustanovio 2022. sa željom da se nagrade najbolji novinarski radovi koji se bave temama važnima za lokalnu zajednicu.

„Novinarstvo ne dijelim na lokalno i nacionalno budući da mnoge lokalne teme vrlo brzo postanu nacionalne. Kolege koje na njima rade u lokalnim sredinama gdje je puno teže raditi nego u velikim sredinama, jako dobro znaju koliko truda i rada moraju uložiti da bi otkrili nacionalnu temu koja se dogodi u njihovoj sredini”, rekao je potpredsjednik HND-a Dragutin Hedl.

Nagradu „Anđelko Erceg” u kategoriji tisak dobila je Suzana Lepan Štefančić (Večernji list), a ista nagrada u kategoriji internet pripala je Željki Gavranović (Plus portal). Dva su dobitnika nagrade „Siniša Glavašević” u kategoriji televizija, a oni su Kristina Čirjak (RTL) i Ivan Kaštelan (Nova TV). Ponosni vlasnik „Siniše Glavašević” u kategoriji radija je Ivan Hlupić s Radio Sljemena. „Prvo mi je zatitralo i srce i tijelo. Otkad znam za sebe Siniša Glavašević mi je nekakav pojam radijskog novinara i njegova izvješća za vrijeme Domovinskog rata ostala su mi duboko u sjećanju. Primiti nagradu koja nosi njegovo ime je stvarno velika čast. Drago mi i je zbog toga što je prepoznat i moj trud i emisija koju se trudimo realizirati na korist sugrađana i javnosti već 8 godina”, poručio je nagrađeni Ivan Hlupić.

Inače radi se o emisiji „Moj firtl koja se na Radio Sljemenu emitira od 2016. godine, a bavi se rješavanjem problema zagrebačkih građana.

Program festivala „Media In Time” nastavlja se sutra u Vukovaru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno