Foto: Goran Vejvoda
Croatia Records 2021. godine slavi 40 godina novog vala, najvažnijeg rock pokreta naših prostora, a koji je zauvijek obilježio glazbenu scenu.
Novi val bio je i više od rock pokreta – bunt koji je promijenio tijek glazbene scene, stvorio neki novi zvuk, identitet, ali i glasno progovorio o temama koje do tada nisu obitavale u glazbi. Bio je to val prošlosti koji je u potpunosti shvaćen tek u budućnosti, stoga se s velikim nestrpljenjem očekuje ono što slijedi – proslava 40 godina od ovog velikog povijesnog trenutka. Croatia Records je spremna za ponovni povratak u 1981. godinu koja je obilježena nekim od najvećih albuma u povijesti naše glazbe.
22. siječnja 2021. godine* bit će objavljena četiri luksuzna vinilna reizdanja: Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam – “Paket aranžman”, Šarlo akrobata – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, Električni orgazam – “Električni orgazam” i Haustor – “Haustor”. Sva izdanja sadržavat će nikad objavljene fotografije, razgovore sa živim svjedocima toga vremena, nekim od članova spomenutih bendova, tekstove glazbenih kritičara i novinara, skenirane dokumente iz bogate arhive Jugotona/Croatia Recordsa i naravno remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac iz Croatia Records Studija. Grafičke restauracije originalnih izdanja i dodatno likovno oblikovanje gatefold pakiranja vinila radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić. Vinili u različitim bojama bit će popraćeni download kodom za preuzimanje mp3 verzija pjesama, a nove remasterirane snimke bit će objavljenje sedam dana ranije, 15. siječnja na svim vodećim svjetskim streaming servisima kako bi i mlađi slušatelji, ljubitelji modernih tehnologija mogli uživati u ovim svrevremenskim snimkama. Prednarudžbe za kupnju vinila bit će moguće s početkom 2021. godine putem webshopa Croatia Recordsa.
Svojevrsna najava ovih reizdanja je kompilacija 100 originalnih pjesama – Novi talas/val autorice Olge Kepčije, dugogodišnje radijske voditeljice i poznavateljice novog vala te glazbe općenito. Kompilacija na 5 CD-a bit će objavljena tijekom prosinca ove godine. Ekipa odjela CroRec Digital krenula je i s velikom kampanjom izrade lyric videa svih pjesama koje se nalaze na vinilnim reizdanjima, a prvih pet već je objavljeno na YouTube kanalu Croatia Recordsa dok se usporedno objavljuju i na kanalu Jugoton Musica.
S velikim zadovoljstvom Croatia Records najavljuje i početak rada na dokumentarnom filmu koji će obuhvatiti značaj spomenute četvorke, ali i samog novog vala za tadašnju jugoslavensku i današnju glazbenu scenu. Predviđeni izlazak filma u produkciji CMC televizije je 22. siječnja 2021. godine na sam izlazak vinilnih reizdanja. Nastavno na izlazak svih ovih sadržaja i njihovu regionalnu promociju dizajnerski tim Bachrach&Krištofić, odnosno Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, u suradnji s Croatia Recordsom realizirat će CD kompilaciju “Heroine novog vala” koja će obuhvatiti rad i veliki doprinos žena u novom valu, rock i popularnoj glazbi osamdesetih godina.
Novi val – on se ponovno budi, a krokodili opet dolaze – da parafraziramo nikad zaboravljene pjesme Šarla akrobate i Električnog orgazma; 40 godina kasnije identično svjež, porukama i dalje snažno nabijen, glazbeno i kreativno briljantan, ali nažalost i bez nekih dragih ljudi koji su ga itekako obilježili i bez kojih ga sigurno ne bi ni bilo. Svima njima u čast! Ni’ko kao oni!
*zbog epidemiološke situacije u Europi moguće je kašnjenje dolaska određenih izdanja iz tiska
Izvor: Croatia Records