8 C
Vinkovci
Srijeda, 29. ožujka 2023.

Poznati svi pobjednici 28. svjetskog animiranog filma – Aanimafest Zagreb 2018

Više od autora

- vl promo-

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018 završio je u subotu 9. lipnja ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Europa. Nakon više od 400 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana, stigao je i najsvečaniji trenutak proglašenja najboljih autora i filmova.


Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero odlučio je Grand Prix dodijeliti francuskom filmu Pad (La Chute) redatelja Borisa Labbéa, u produkciji kuće Sacrebleu Productions. U obrazloženju žirija stoji da je Pad kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva.

Pad, r. Boris Labbé

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nikiti Diakuru za film Fest (Njemačka, vlastita produkcija), ističući njegovu svježu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu uporabu suvremene tehnologije, uz referiranje na moderne supkulture.

Fest, r. Nikita Diakur

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je njemačko-meksičkom filmu 32-Rbit Victora Orozca Ramireza za hrabru i impresivnu osobnu animiranu viziju ukorijenjenu u suvremenom krajoliku društvenih mreža.

32-Rbit, r. Victor Orozco Ramirez

Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebna priznanja. Jeanette Bonds nagradila je tako hrvatski film Kako se kalio čelik (How Steel Was Tempered) Igora Grubića, u produkciji Kreativnog sindikata, zbog sposobnosti prikazivanja više razina odnosa, od osobnih i obiteljskih, do povijesnih i političkih u naizgled jednostavnoj priči.

Sanje Borčić posebno se dojmio poljski rad III Marte Pajek iz produkcije Animoon jer puno kaže s tako malo riječi te uspijeva moćno i snažno izraziti emocije. Uz to, riječ je o priči o otrovnom i živopisnom odnosu koji se ne može prekinuti te filmu koji nas tjera da ga razumijemo, suosjećamo i u njega uronimo.

Piotr Dumała svoje je posebno priznanje uručio iranskom filmu Gosp. Jelen (Mr. Deer) Mojtabe Mousavija u kojem ljudska divljina stvara nezamisliv užas koji je dio svakodnevnog gradskog života.

Robert Morgan odabrao je, pak, nizozemsko-belgijski film Konačnost zove (Finity Calling) Jaspera Kuipersa zbog njegove čudesne zanatske vještine te uporabe pokreta i rituala u dočaravanju stravičnog osobnog buđenja.

Naposljetku, Pedro Rivero svoje je posebno priznanje dao Negativnom prostoru (Negative Space) Ru Kuwahate i Maxa Portera, francuskom filmu iz produkcije Ikki Films, te je svoju odluku obrazložio time što je riječ o djelu koje nam pokazuje kako dobra šala može biti loš odraz naših čudnih obiteljskih odnosa te filmu koji se poigrava sa savršenim spojem filmskih alata animacije.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić Grand Prix je pripao filmu Kakav veličanstveni kolač! (This Magnificient Cake!, Belgija / Francuska / Nizozemska) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, nastalom u produkciji kuća Beast Animation i Vivement Lundi. Žiri je nagradu dao za majstorsko istraživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova.

Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio filmu Slučaj muškarac-žena (The Man-Woman Case, Francuska) Anaïs Caure, za prikaz stvarne povijesne teme koja ima snažan odjek u suvremenom društvu te za hrabar umjetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrijednosti.

Kakav veličanstveni kolač!, r. Emma De Swaef, Marc James Roels

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti britanskom filmu Suočavanje (Facing It) Sama Gainsborougha, nastalom na NFTS-u.


Naš pobjednički studentski film odmah nas je uvukao u svoj čudesan svijet, izgrađen zahvaljujući nevjerojatno kreativnoj i jedinstvenoj vizualnoj tehnici. Lice svakog lika je živopisno, izražajno i emotivno, a radnja koja govori o društvenoj tjeskobi kao čestoj prepreci kod svih, a posebno kod umjetnika, topla je i utješna – stoji u obrazloženju žirija.

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Molim te, uzmi me (Take Me Please, Mađarska, Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest) Olivéra Hegyija i Nazdravlje! (Bless You!, Poljska, The Polish National Film, Television and Theatre School in Lodz) Pauline Ziółkowske.

Film kojem smo odlučili dodijeliti posebno priznanje u Studentskom natjecanju malo nas podsjeća na MTV-ovu emisiju Beavis i Butthead. Ovaj film naivne vizualne tehnike i inteligentnog pripovijedanja pršti od mladenačke energije te nije podlegao ustaljenom, klišejiziranom formatu ili granicama. Vidljivo je da je animator slijedio svoj instinkt te da je priča o glavnom liku slična njegovoj. Svi smo se jednom izgubili u WC-u francuske benzinske postaje – rečeno je uz posebno priznanje filmu Molim te, uzmi me.

Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu Nazdravlje! Iznimna likovnost i smisao za humor ono su po čemu se ovaj šareni film ističe. Redateljici predviđamo blistavu budućnost i jedva čekamo njezine sljedeće uratke – istaknuo je žiri.

Žiri je naposljetku naglasio kako je bilo toliko divnih studentskih filmova da bi voljeli da su mogli dodijeliti pet ili šest nagrada.

Suočavanje, r. Sam Gainsborough

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašeni su Biciklisti Veljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji (Lemonade 3D / Krupni kadar / 3D2D animatori), dok je posebno priznanje pripalo Jeleni Oroz za Dva na dva (Two for Two, Hrvatska) u produkciji Bonobostudija. Pokrovitelj nagrade za najbolji film Natjecanja hrvatskog filma je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Nagradu za najbolji hrvatski film dodjeljujemo filmu koji je seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome što zapravo motivira čitav ljudski rod. Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umjetnika nije bila laka zadaća, no rizik se itekako isplatio – stoji u objašnjenju nagrade za Veljka Popovića.

Žiri je privuklo ozračje i izvrstan dizajn zvuka ovog animiranog filma. Svi elementi ovog djela su profinjeni, a opet jasno definirani, te se na kraju stapaju u osjetljiv i elegantan doživljaj – piše u obrazloženju posebnog priznanja za Jelenu Oroz.

Biciklisti, r. Veljko Popović

Nagradu Vimeo Staff Pick pobjednici Rachel Gutgarts za film Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi (A Love Letter to the One I Made Up, Izrael, Bezalel Academy) uručila je Vimeova selektorica Meghan Oretsky.

Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi, r. Rachel Gutgarts

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes. Žiri je glavnu nagradu dodijelio filmu Limenica (Birdlime) Evana DeRushieja (Kanada). Odlukom istog žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je američkom filmu Dva balona (Two Balloons) Marka C. Smitha.

Birdlime, r. Evan DeRushie

Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Alice Guimarães i Mónice Santos za portugalsko-francuski film Između sjena (Between The Shadows), dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma putuje Patricku Imbertu i Benjaminu Renneru u Francusku za Velikog Zlog Lisca i druge priče (The Big Bad Fox and Other Tales).

Između sjena, r. Alice Guimarães, Mónica Santos
Veliki Zli Lisac i druge priče, r. Patrick Imbert, Benjamin Renner

29. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 3. do 8. lipnja 2019. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno