17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Poznato koliko će poskupjeti plin za kućanstva od 1. travnja

Više od autora

- vl promo-

PLIN će za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom od početka travnja prosječno poskupjeti za oko 16 posto. Bez vladinih mjera poskupljenje bi iznosilo oko 77 posto, objavila je danas Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera). 

Upravno vijeće Here je na sjednici održanoj početkom tjedna donijelo Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2023., kao i Odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu plinom za krajnje kupce koji nisu kućanstvo za razdoblje od 1. travnja 2022. do 30. lipnja 2022. Nakon toga je Hera na svojim internetskim stranicama objavila i opširno priopćenje o poskupljenju plina.

“Nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom u regulacijskoj godini 2022./2023. izmijenjene su u odnosu na trenutno važeće cijene plina zbog promjene troška nabave plina, pri čemu prosječno povećanje krajnje cijene plina, bez PDV-a, od 1. travnja 2022. prema Odluci iznosi 77 posto”, navodi se u priopćenju.

Naime, do 31. ožujka ove godine prosječna krajnja cijena plina za kućanstva u Hrvatskoj (bez PDV-a) iznosi 0,2607 kn/kWh (sastoji se od troška nabave od 0,1422 kn/kWh, prosječnog troška distribucije od 0,0592 i prosječnog troška opskrbe od 0,0593 kn/kWh).No, s obzirom na već spomenuti rast troška nabave plina na 0,3425 kn/kWh, i bez promjene troškova distribucije i opskrbe, prosječna krajnja cijena plina za kućanstva od 1. travnja ove godine raste na 0,4610 kn/kWh (sve su cijene bez PDV-a), ili za 77 posto.

“Paket mjera Vlade Republike Hrvatske značajno će ublažiti porast cijene plina, te će za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom rezultirati povećanjem cijene plina s PDV-om prosječno za sva distribucijska područja za oko 16 posto”, ističu iz Here.

Iz Here pritom napominju kako se vladin paket mjera odnosi na kućanstva koja kupuju plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge, ali i na kućanstva koji plin kupuju slobodno na tržištu. Za kućanstva s tržišnim ugovorima utjecaj paketa mjera na postotnu promjenu cijene ovisit će prvenstveno o cijeni plina koja je definirana ugovorom, dodaju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno