25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo

Više od autora

- vl promo-


Zakon o trošarinama koji je stupio na snagu 1. siječnja propisuje pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika i koje je kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u RH.
Pravo na povrat može se ostvariti ako se dizelsko gorivo koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe s registriranim kamionom ili kamionom s prikolicom, koji su namijenjeni isključivo za cestovni prijevoz robe i imaju najveću tehnički dopuštenu ukupnu masu koja nije manja od 7,5 tona te u komercijalnom prijevozu putnika s cestovnim vozilima kategorije M2 ili M3 u skladu s posebnim propisima o homologaciji vozila, neovisno o tome radi li se o redovitom ili povremenom prijevozu. Pravo na povrat ostvaruje se samo za dizelsko gorivo nabavljeno nakon 1. siječnja 2019. godine.

“Uvođenjem ove mjere očekuje se pozitivni utjecaj na smanjenje troškova prijevoznika, a time i pozitivni utjecaj na njihovu konkurentnost na sve zahtjevnijem tržištu cestovnoga prijevoza. Cilj je u najvećoj mjeri isključiti utjecaj trošarine na energente u procesu distribucije i dobave robe”, kazao je predsjednik Udruženja cestovnoga teretnog prometa HGK Darko Vukadinović.

Jednako tako, očekuje se da će uvođenje instituta povrata trošarine stimulativno djelovati na povećanje zakonite nabave pogonskoga goriva i manju snagu sivoga tržišta, pri čemu osobito treba voditi računa o sve izraženijim trendovima krijumčarenja pogonskoga goriva na jedinstvenom europskom tržištu.

Detaljnije na poveznici. 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno