U spomen na velike radničke prosvjede koji su se održali u Chicagu 1. svibnja 1886. godine taj datum se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni praznik rada. Male nadnice, dnevni rad i do 18 sati, iskorištavanje dječje radne snage i život na rubu egzistencije rezultirali su nizom štrajkova u kojima su se zahtjevali dostojniji uvjeti rada i života. Najveći radnički pokreti dogodili su se u zemlji koja je imala najbrže rastuću industriju, odnosno u SAD-u. Vrhunac se dogodio u Chicagu kada je na ulice izašla masa od oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice, 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na prosvjednike poslala jake policijske snage te je izbio žestoki sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno. Tri godine kasnije na prvom kongresu Druge internacinale odlučeno je da će se svakog 1. svibnja održavati prosvjedi dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad.

U Hrvatskoj je prvi svibnja prvi puta obilježen davne 1890. godine kada su radnici također tražili prava sažeta u zahtjeve tri osmice. U neovisnoj Hrvatskoj 1996. godine Sabor je donio odluku da je 1. svibnja neradni dan koji se obilježava kao praznik pod nazivom Blagdan rada, to je promijenjno 2001. godine kada je službeni naziv izmijenjen u Praznik rada.

Godinama je Praznik rada u Vinkovcima bio dan okupljanja i druženja, odlaska u prirodu, a često i kampiranja  na koje se odlazilo dan ranije. Poznata izletišta na Sopotu i na Kunjevcima bila su puna ljudi, a slavilo se cijeli dan. Ove godine situacija je ipak nešto drugačija, zbog svima dobro znanog razloga zabranjena su okupljanja, pa tako i organizirane proslave Praznika rada. “Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar obitelji se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još uvijek vrijedi odredba od pet osoba maksimalno”, poručio je prije nekoliko dana ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, govoreći o prvomajskim aktivnostima. Naglasio je i da se od građana očekuje da se drže svih mjera koje je stožer propisao, a smatra da su dosad pokazali svijest i odgovornost zahvaljujući čemu se i postigao uspjeh u obuzdavanju epidemije.

A kako se praznik rada u Vinkovcima slavio prije točno 50 godina, koja su izletišta bila popularna i na koji se način zabavljalo, pogledajte u članku kolege Branka Petkovića iz svibnja 1970. godine.