4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Preč. Ante Šiško: Božić je blagdan Božje ljubavi! To je ljubav koja želi biti ljubljena!

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Božićnu poruku i čestitku u ime Vinkovačkog dekanata ove godine vjernicima upućuje novi dekan preč. Ante Šiško, župnik župe Kraljice Svete Krunice u Vođincima.
Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin!, Lk 2, 12
Godina na izmaku ostat će upamćena kao „korona godina“, a situacija s pandemijom koronavirusa sve je složenija, ističe preč. Ante Šiško. Ugroženi su mnogi životi, osobito onih starijih i slabijih. Pod velikim pritiskom su zdravstveni djelatnici i druge službe, koje daju sve od sebe da pomognu sve većem broju zaraženih. Mediji svakodnevno izvještavaju o ograničenjima svog društvenog i vjerskog života pozivajući na odgovornost.
“Sve nam ovo teško pada, pogotovo u ovo najradosnije vrijeme godine, vrijeme Božića! Vrijeme obiteljskog zajedništva koje je ove godine dovedeno u pitanje. No ipak primjećujem da kupovna groznica i u ovim izvanrednim okolnostima dostiže svoj vrhunac. Trgovi, ulice, trgovine, prozori i balkoni naših domova bivaju osvjetljeni i ukrašeni božićnim ukrasima. Domaćice užurbano prave kolače i vrše „zadnji glanz“ svojih domova. Muževi mjerkaju pečenke i prevrću lisnice tražeći još koju „zalutalu kunu“. Djeca se raduju jer napokon mogu „odahnuti“ od svojih školskih obveza. Iz medija iskaču slike Djeda Mraza ili sada već popularnog Djeda Božićnjaka. Sve je spremno za Božić? Nedostaje li što? Nedostaje li netko? Koje je pravo lice Božića?”, pita preč. Ante Šiško.
Najkraća definicija Božića, ističe, mogla bi glasiti “Emanuel! Bog s nama!” Božić je svetkovina koja nam svjedoči da ljubav ima svoj temelj u smislu, u Riječi koja nosi smisao. “Božić je blagdan Božje ljubavi! To je ljubav koja želi biti ljubljena! Koja se nada uzvraćanju, premda je spremna prihvatiti i odbijanje i to baš zato što je ljubav. Na Božić se spominjemo i svečano slavimo Božji dolazak na svijet i to na način da je Bog u Isusu postao čovjekom i da se po ljudskoj naravi koju je na sebe kao Bog preuzeo, zauvijek vezao za nas i za povijest svijeta. Pokušajmo razumjeti tog Boga koji nas toliko ljubi! Bog se osiromašuje da bi obogatio čovjeka. Sebe ponizuje da bi čovjeka uzvisio i pobožanstvenio. Bog ne silazi među ljude u svojoj snazi nego u „nemoći“ jednog djeteta. On postaje djetešce da pokaže koliko je željan naše ljubavi”, kaže preč. Šiško ističući kako dijete u jaslama i ove godine poručuje: „Trebam vas!“
“Rodio se u krhkosti i malenosti i treba mu ljudska pažnja i briga. Taj vapaj čuje se i danas u tolikim siromasima oko nas, u bolesnima, napuštenima, osamljenima, i prezrenima. „Sav se život sastoji od samih prigoda za susret s Kristom“, reče jednom poznati teolog Romano Guradini. Zapisani smo u Božjem srcu i to nam jamči da naš nenametljivi Bog traži razne načine da bi nam pokazao svoju blizinu i ljubav, te da je unatoč našim lutanjima uvijek s nama. Biti dionik Božića znači trajan trud da se Bog rađa u nama time što bivamo više ljudi i živimo humanije, što uspostavljamo prekinute komunikacije i ne dopuštamo tami da bude jača od svijetla, zlu da bude prisutnije od dobra, mržnji da nadvlada ljubav! Božić me osposobljuje da se još dublje ukorijenim u srce ove zemlje i da otkrijem kako u njoj buja, raste, cvate ono božansko”, kaže preč. Šiško.
Braći i sestrama u Kristu ovom prigodom upućuje božićne želje: “Ne želim ti samo zdravlje, nego želim da se možeš kako sa zdravljem tako i s bolešću ophoditi s povjerenjem u život, kojeg Bog drži u svojim milosrdnim rukama. Ne želim ti samo sreću, nego da isto tako u sreći kao i u očitoj nesreći možeš sačuvati pogled u Onoga koji bi te htio voditi zrelijem i punijem životu, i onda kada On za tebe traži neravne i tamne putove. Ne želim ti samo radost, nego da se ti isto tako u radosti kao i u boli i patnji čvrsto držiš Krista, koji nas sve poznaje bolje nego i sami mislimo, i da na taj način tvoja vjera u Emanuela – Boga s nama, bude ukorijenjena i posvećena. Konačno želim svima, i malima i velikima, zajedno sa svojom subraćom svećenicima u Vinkovačkom dekanatu da 2021. godina bude godina bliskosti s Bogom u Isusu Kristu, u snazi Duha Svetoga. Čestit Vam Božić i na dobro Vam došlo ljeto Gospodnje 2021.!”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno