12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Preč. Ante Šiško: S Isusom Kristom idemo prema vlastitom uskrsnuću

Više od autora

- vl promo-

U povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, vjernicima Vinkovačkog dekanata uskrsnu poruku uputio je dekan preč. Ante Šiško, župnik u Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima koju u cijelosti prenosimo.

„Po sv. Pavlu „naš je život skriven s Kristom u Bogu“ (Kol 3,3). Kako je to lijepa riječ! Riječ utjehe koja ulijeva sigurnost ikoja nas je kadra podići kad malakšemo. Biti skriven s Kristom u Bogu – to znači da nas nitko i ništa ne može ugroziti, da nam nitko ne može oduzeti život niti životnu radost!

Dragi čitatelju, u ovom vremenu sve većih strahova, neizvjesnosti pa i očaja uzrokovanog ratnim sukobima oko nas (Palestina i Ukrajina…), Kristov prazan grob jača vjeru i budi nadu da Božja ljubav pronalazi rješenja za svaku ljudsku patnju i izlaz iz svake čovjekove krize, dajući konačni i potpuni smisao našem postojanju.

Uskrs govori svakom patniku da izdrži svoj Veliki petak i Veliku subotu, ranjeniku i bolesniku da se ne boji, jer će dobiti svoje ruke i noge, svoje oči i usta, svakom gubitniku radi pravde i slobode da će dobiti svega u izobilju. Zbog Uskrsa nema besmislenih života, izgubljenog vremena, izgubljenih radosti, želja i čežnji koje neće biti ispunjene. Sve naše čežnje su ispred nas i odlaze u ispunjenje i život bez kraja. Pri tome treba naglasiti da Uskrsnuće nije izbrisalo povijest Isusove muke. Kad se bude ukazivao učenicima, Isus će im pokazati probodene ruke i bok. Povjerovati u Isusovo uskrsnuće ne znači praviti se da se sve ono ranije nije dogodilo odnosno izbrisati našu prošlost.


Uskrsnuće znači prihvatiti ono što se dogodilo, utkati te događaje u povijest vlastitog života i omogućiti Gospodinu da liječi naše rane. Tada ožiljci koje nosimo, bilo vidljivi ili oni koji su negdje u dubini srca ostavili trag na nama, više neće biti razlog za sram, već za zahvalnost što po Isusovom uskrsnuću možemo osmisliti vlastito trpljenje i upraviti pogled prema vječnosti koju nam je Gospodin Isus zaslužio. Nemojte nikada zaboraviti: Ljubav pobjeđuje preko Uskrsa jer izvor života ne ostaje u vlasti smrti! 

Uskrsli Krist je naša nada koja obećava: „Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ (Mt 28,20). On želi biti s nama ovdje gdje živimo, kod svakoga od nas, sa svakim od nas. On je taj koji podiže kamen s grobova naših zamrlih odnosa i pokopanih nada. Uskrsli Krist je zapravo jedini lijek koji uništava sve naše bolesti, rane i probleme, on je lijek za sve naše slabosti.

Dragi vjernici i ljudi dobre volje, u zajedništvu sa svim svećenicima našeg Vinkovačkog dekanata, želim svima vama radosni susret s Uskrslim Gospodinom! Neka svjetlo uskrsloga jutra razgoni tame našega vremena. Neka se iz mnogih uznemirenih i preplašenih srca, koja žude za istinom, životom i ljubavlju, ovoga Uskrsa uzdigne radosni usklik: Aleluja, Krist je uskrsnuo! Da, Isus Krist je uskrsnuo: za tebe, za mene, za čitav svijet! Mi vjerujemo u Njegov novi život, u Njegovu pobjedu nad smrću, u Njegovu proslavu. On je za nas uskrsnuo: da mu se obratimo, da se u nj pouzdamo i da ga svjedočimo. S Njim, samo s Njim – idemo ususret svojem vlastitom uskrsnuću”.

preč. Ante Šiško, dekan

FOTO: Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno