11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Pred nama su prvi blagdani bez eksplozija petardi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pred nama su prvi božićni i novogodišnji blagdani bez petardi, a temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koji je Hrvatski sabor izglasao na sjednici 18. prosinca 2020. godine, a u primjeni je od 2. siječnja 2021. godine.

Rezultat je to dugogodišnjeg zalaganja ljubitelja životinja, predvođenih udrugom Prijatelji životinja iz Zagreba kao i brojnih institucija, veterinara, liječnika… i većinske javnosti svjesne kako buka koja nastaje aktiviranjem eksplozivnih sredstava djeluje na životinje, posebice na pse te koliku opasnost eksplozivne tvari predstavljaju za ljude, a o čemu su svake godine svjedočili slučajevi ozljeđivanja i djece i odraslih pri njihovom nestručnom i neopreznom korištenju.

Podsjetimo, pirotehnička sredstva su sva ona sredstva koja sadrže eksplozivne tvari, ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2 u koje su razvrstana s obzirom na njihovu namjenu, rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode.

Prema važećem zakonu građanima nije dopuštena nabava, posjedovanje, niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe.

Dakle, stupanjem na snagu novoga zakona promjena koja se odnosi na građane je ta da im više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijima od 18 godina prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, a uporaba istih punoljetnim osobama dopuštena je od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina, kojima je dopuštena i uporaba ovih sredstava tijekom cijele godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno