14 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Predani potpisi prikupljeni za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zastupnici Mosta u Hrvatski sabor donijeli su 82 kutije s potpisima koje su prikupili za svoje dvije referendumske inicijative “Odlučujmo zajedno” i “Dosta je stožerokracije”. Tvrde da ih imaju dovoljno.

Potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor te zahtjeve za raspisivanje referenduma, ‘mostovci’, predvođeni Nikolom Grmojom, predali su danas predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

“Mislim da je time sasvim jasna poruka poslana Vladi, pa i Ustavnome sudu – ljudi očekuju referendum. Inzistiram i molim Vladu da što prije prebroji potpise”, kazao je Božo Petrov i zahvalio svim volonterima, kao i građanima koji su se potpisali. “Ovo je pobjeda građana”, rekao je Petrov.

“Ova inicijativa posredno je već polučila uspjeh kad je završeno prikupljanje potpisa. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su najavljivale s 4.1., nakon prikupljenih potpisa nisu stupile na snagu i to je prva pobjeda. Nama je najvažnije ono što je u interesu građane, a to je da se ukinu diskriminatorne nelogične covid-potvrde”, poručila je Marija Selak Raspudić i dodala kako vjeruju da će doći do ukidanja potvrda prije raspisivanja referenduma.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je nakon primopredaje formirano zajedničko povjerenstvo Sabora i inicijative koje će uputiti na Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav – održat će sjednicu i uputiti Vladi potpise, nakon čega Vlada vraća predsjedniku Sabora informaciju o tome postoji li dovoljan broj valjanih potpisa. „Kada to Vlada učini, onda informaciju o tomu vraća u Sabor, postoji li ili ne postoji dovoljan broj potpisa. Ako ne postoji, onda je jasno, referenduma nema, a ako postoji, ponovno šaljem Odboru za Ustav izviješće vlade. Oni tada mogu ili uputiti plenarnoj sjednici zaključak da se provede referendum ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. Ustavni sud ima rok od 30 dana da to utvrdi. Ako su u skladu s Ustavom, tada Hrvatski sabor raspisuje referendum, a ako nisu, tada referenduma nema”, pojasnio je Jandroković te dodao kako očekuje posljednji scenarij, odnosno ocjenu Ustavnog suda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno