14 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Predavanje dr. Margarete Čalić o životu u trećoj životnoj dobi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Društva “Hrvatska žena” Vinkovci predavanje na temu “Biološke, psihološke i socijalne promjene u trećoj životnoj dobi” večeras je u dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima održala Margareta Čalić, dr. med., specijalist fizijatar. Predavanje je organizirano u okviru programa obilježavanja Dana grada Vinkovaca, blagdana sv. Ilije, zaštitnika grada.

“Grad nas je, kao i svake godine zamolio da se uključimo u program obilježavanja Dana grada. Učinilo nam se da je jedno zanimljivo predavane dobar prilog tom programu i evo s tim razlogom smo večeras ovdje. Temu je predložila večerašnja predavačica, naša članica dr. Margareta Čalić, koja se već dugo vremena bavi s tom temom i prati promjene i biološke i psihološke i socijalne u zreloj dobi, odnosno, kako se to sada uobičajeno kaže, trećoj životnoj dobi”, istaknula je predsjednica Društva “Hrvatska žena” Vinkovci Ljubica Potočić.

“Treća životna dob je specifična dob u kojoj se iz jedne reproduktivne i produktivne faze ulazi u jednu mirniju, staloženiju fazu i tu je važno istaknuti da se osobe koje ulaze u treću životnu dob trebaju prilagoditi novoj situaciji u svim segmentima odnosno prihvatiti biološke, psihološke pa i socijalne promjene koje su vezane za tu dob” istaknula je dr. Čalić dodajući kako to i nije baš lako, a o čemu svjedoči i njezino iskustvo liječnice u svakodnevnoj praksi.

“Vrlo često se susrećem s osobama treće životne dobi sa svim njihovim tegobama, zdravstvenim i psihološkim. I često se vrlo teško ljudi mire da ulaze u tu dob. Potaknuta time počela sam educirati ljude da moraju prihvatiti novonastalu situaciju, da moraju prihvatiti promjene koje su prirodni proces i da se moraju tome prilagoditi u zdravstvenom smislu, u odnosu u obitelji i u zajednici, a sve kako bi izbjegli ono što treća životna dob vrlo često donosi, a to je depresija i izoliranost”, istaknula je dr. Čalić, inače i predsjednica Hrvatskog društva palijativne medicine – Ogranak Vinkovci i predsjednica Tima za razvoj sustava palijativne skrbi VSŽ, a čije se djelovanje u velikoj mjeri odnosi i na osobe treće životne dobi.

A malo iznenađenje večerašnjeg predavanja bilo je i obraćanje “domaće gošće” dr. Vlaste Vučevac iz Zagreba, inače Vinkovčanke, predsjednice Hrvatskog društva za palijativnu medicinu koja je govorila o razvoju palijative u Hrvatskoj od osamostaljenja do danas, ističući veliku važnost ove skrbi za neizlječive bolesnike i za njihove obitelji koja u Hrvatskoj, unatoč pomacima, još uvijek nije doživjela punu afirmaciju. 

Večerašnji program vodila je Milka Vida, dopredsjednica Društva “Hrvatska žena” Vinkovci, a u glazbenom dijelu nastupili su Zdenko Mlakić i Antun Smajić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno