5 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Predavanje Ilije Cote o razvoju i ulozi županijskih razvojnih agencija

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć je predavanje na temu “Županijske razvojne agencije – regionalni koordinatori (pravni aspekti osnivanja i djelovanja)“, održao Ilija Cota, mag. iur., savjetnik za strateške sektore u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije.

Županijske razvojne agencije u Republici Hrvatskoj, moglo se čuti, imale su svoj dugi razvojni put od vremena osnivanja prvih razvojnih agencija u ranim 90-im godinama do današnjih dana.

U vrijeme njihova osnivanja nije bilo zakonske regulative koja je jasno definirala njihovu ulogu u regionalnom razvoju Republike Hrvatske odnosno jedinica područne (regionalne) samouprave tj. županija. S donošenjem Zakona o regionalnom razvoju krajem 2009.godine započinje proces oblikovanja sustava regionalnog razvoja te se jasno definira da jedinica područne (regionalne) samouprave (županija) postaje nositelj razvoja na regionalnoj razini, a u planiranju razvoja surađuje s jedinicama lokalne samouprave (općine i gradovi) sa svojeg područja.

Prvi put se u Zakonu spominje i mogućnost osnivanja agencija od strane županija (samostalno ili u suradnji s općinama i gradovima na svome području kao suosnivača), a u svrhu učinkovite koordinacije i poticanja regionalnog razvoja jedinice područne (regionalne) samouprave tj. županije.

Danas njihova uloga regionalnog koordinatora vrlo jasno definirana važećim Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, one su nositelji koordinacije rada svih razvojnih dionika u županiji i nezaobilazni čimbenik kada se govori o regionalnom razvoju županija kao i u korištenju sredstava iz EU fondova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno