Na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite istaknuto je kako na području naše županije, od 22 uzoraka koji su testirani u protekla 24 sata, nema novooboljelih osoba, te je i dalje broj oboljelih 37. Predsjednik Stožera, župan Božo Galić zahvalio je svima na pridržavanju mjera i onima koji su pridonijeli da se situacija stabilizira, posebno medicinskom osoblju odnosno svim zdravstvenim djelatnicima. “Utakmicu smo do sada odigrali dosta dobro, ali je moramo završiti do kraja da bi pobijedili ovu opaku bolest”, poručio je. Dodao je i kako će od nacionalnog Stožera za civilnu zaštitu tražiti sve što je dobro, povoljno i u tom smislu dozvoljeno, da se određene mjere ukinu ali uz oprezno i odgovorno ponašanje. Načelnik Stožera Zdravko Kelić naglasio je kako je najvažnije da u proteklih tjedan dana nema nove oboljele osobu zaražene koronavirusom na našem području.

“To nam daje za pravo da možemo reći da se posao dosta dobro provodi na terenu i da se u tome dijelu radi prema planu koji smo zacrtali. Također, imenovan je tim koji vrši kontrolu domova za starije i nemoćne osobe, te se svakodnevno primaju izvješća s terena o stanju u domovima za starije i nemoćne, ali i u udomiteljskim obiteljima, a starije i nemoćne osobe su rizična skupina korisnika i na njih treba jako paziti”, rekao je Kelić.

Govorio je i o otvaranju poštanskih ureda, koji do sada nisu radili te je istaknuo kako je poslan upit nacionalnom Stožeru civilne zaštite u vezi otvaranja poštanskih ureda da bi smanjili pritisak na postojeće urede koji rade, zbog velikih redova čekanja.

“Vjerujemo da će nacionalni Stožer dobro razmotriti naše prijedloge i da će u tom smislu i postupiti. Molim predstavnike medija da shvate da mi nemamo ovlast odobravanja određenih aktivnosti. Županijski stožer daje svoje prijedloge nacionalnom Stožeru u onom dijelu u kojem mislimo da je to dobro za županiju te se nadamo da će se ti prijedlozi i usvojiti”, objasnio je.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić izvijestila je kako je trenutno epidemiološka situacija na našem području stabilna. Naglasila je kako ova povoljna epidemiološka situacija nikako nije i ne smije biti razlog za popuštanje i nepridržavanje onih mjera koje se preporučuju svakome pojedincu, a koje se prvenstveno odnose na izbjegavanje bliskih kontakata i na osobne higijene. “Ovaj trenutak je najosjetljiviji trenutak je se može steći dojam sigurnosti koja može dovesti do popuštanja u mjerama ili se stekne dojam kako te mjere više nisu potrebne. To bi bilo jako loše i pogrešno. Ova povoljna epidemiološka situacija bez pridržavanja preporučenih mjera vrlo lako se može pogoršati što nitko od nas ne želi. Zbog toga molim sve sugrađane da izdrže još neko vrijeme i pridržavajte se svih preporuka, ostanite kod kuće. To je jako važno i to doista ponavljamo ne zato da bi to bila naša preporuka koja se opetovano daje, već je ona doista jako važna”, poručila je.

Posebno je pozvala mlade osobe da svojim, uvjetno rečeno, neodgovornim ponašanjem ne dovode u rizik rizičnu skupinu našeg stanovništva, a to su njihove bake, djedovi, njihovi članovi obitelji koji boluju od kroničnih bolesti kojima, svojim neodgovornim ponašanjem mogu donijeti virus i zaraziti ih.

Isto tako je istaknula kako treba voditi računa o maloj djeci, koja u svojoj igri teško održavaju socijalnu distancu. Zato je jako važno voditi računa da ne dolazi do grupiranja djece, kako ne bi došlo do prijenosa virusa među njima.