Foto: Vlada RH

S današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković ponovno se osvrnuo na štrajk u školama i sindikatima i poručio da njihovi argumenti za štrajk nisu korektni. Naglasio je da bi, uz porezna rasterećenja, prosvjetarima plaća porasla ukupno 20% u mandatu ove Vlade, te ponovio da nakon sutrašnjeg dana štrajk neće biti plaćen.

Ministar financija Zdravko Marić pak rekao je da ne zna kako su sindikati u obrazovanju zaključili da im Vlada nije ništa ponudila jer su plaće u tri godine, ustvrdio je, porasle za 20 posto, a sustav plaća treba urediti.

“Mi smo vrlo jasno rekli da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ovo sve što se događa proteklih dana i tjedana reći ću da mi je jasno zašto se svih ovih godina taj sustav nikad nije uredio”, izjavio je Marić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan je li svejedno da učitelji imaju veći koeficijent, na čemu inzistiraju, ili dodatak na plaće, što nudi Vlada.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, ona će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama 21. studenog. Nakon toga kandidati će imati 12 dana da prikupe 10.000 potpisa. Izbori će se održati u nedjelju 22. prosinca ove, a možebitni drugi krug 5. siječnja slijedeće godine.

Premijer je najavio i da će već danas biti donesen proračun za iduću godinu, rekavši kako Vlada nastavlja s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet, jer u svom su mandatu vladajući osigurali povećanje osnovice za 11,5 posto, dok su sredstva povećana za više od 3 milijarde kuna godišnje.

Nadalje, izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru, uvodi se novo odlikovanje, odnosno Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom.

Odlikovanje bi se hrvatskim državljanima dodjeljivalo svake godine na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika 10. prosinca, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državnog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda. “Ove godine navršava se 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i prigoda je to da Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje kojim će se utemeljitelj demokratske suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara, rekao je ministar uprave Ivan Malenica, obrazlažući zakonski prijedlog, prenosi HRT. Na taj će se način, dodao je, trajno izraziti zahvalnost hrvatskog nada i hrvatskih državljana Tuđmanovim povijesnim zaslugama.