10 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Predstavljen Godišnjak br. 35 Ogranka MH u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima edicija je za kulturu, umjetnost i društvena pitanja, koja je počela izlaziti 1960. godine, a matičari su je ponovno pokrenuli odmah po obnovi rada 1990. godine te od tada kontinuirano izlazi. Smatraju ga jednim od svojih najvažnijih izdanja, a sinoć je, u dvorani OMH u Vinkovcima, predstavljen Godišnjak br. 35. O novom broju govorili su predsjednik Ogranka doc.dr.sc. Dražen Švagelj i urednica, voditeljica Odjela za književnost Višnja Sorčik, prof.. Godišnjak br. 35, moglo se čuti, posvećen je Ivanu Hetrichu (Vinkovci, 1921.-Stubičke Toplice, 1999.).

“Naš smo Godišnjak odlučili posvetiti Vinkovčaninu Ivanu Hetrichu, poznatom radijskom i televizijskom voditelju, redatelju, pedagogu i zaljubljeniku u medije. Imali smo veliku sreću što je svoja sjećanja na život toga velikog i neumornog radnika, čovjeka koji je volio kameru i kamera njega, s nama podijelila njegova kći Suzana Hetrich. Gledajući i slušajući neke emisije, poput “Srdačno vaši”, u kojima je Hetrich bio voditelj, nismo mogli, ne primijetiti koliko njegov govor pokazuje poznavanje pravogovornih normi hrvatskloga jezika, normi kojih se mnogi, a posebno mediji danas ne pridržavaju jer ih ne znaju. Stoga smo zamolili, i opet koga nego našu Vinkovčanku, prof.dr. Bernardinu Petrović da nam napiše znanstveni tekst o ovoj temi”, istaknula je Višnja Sorčik.

Uz njih autori priloga za Godišnjak br. 35 su: u povijesnim temama Marko Landeka: “Marijan Terzić” i “Doprinos Nijemaca kulturnom životu Vinkovaca”, u arheološkim temama Boris Kratofil: “Rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja i drugih aktivnosti Arheološkoga odjela GMV”, u književnoznanstvenim temama Franjo Nagulov: “Jezik, Ritam, Transcedent (Božica Zoko “Prije konačne žetve”)”, Žana Amidžić: “Posljednji susret s Ivakićem Vladimira Kovačića” i Ivana Petričević: “Hommage Ivi Ficiju”. U povijesnim temama nalazi se i transkript govora msgr. Tadije Pranjića na misi polnoćki u vinkovačkoj bolnici za vrijeme Domovinskoga rata koji su, prema zvučnom zapisu, napisali Dražen Švagelj i Ivan Švagelj. U rubrici Književni pokušaji literarnim radovima nagrađenima na natjecanju “Europa u školi 2017.” predstavljene su Maja Mitić: “Zamisli kako će Europa izgledati 2027. godine” i Tea Zalaj: “Jedinstvo Europe – san nekolicine i nada za mnoge”. Godišnjak uobičajeno donosi i izvješće predsjednika Dražena Švagelja o radu Ogranka, ovaj put za 2016. i 2017. godinu.

U okviru predstavljanja prikazan je i dokumentarni film Suzane Hetrich “Ivan Hetrich Het” (HRT, 2013.)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno