Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima edicija je za kulturu, umjetnost i društvena pitanja, koja je počela izlaziti 1960. godine, a matičari su je ponovno pokrenuli odmah po obnovi rada 1990. godine te od tada kontinuirano izlazi. Smatraju ga jednim od svojih najvažnijih izdanja, a sinoć je, u dvorani OMH u Vinkovcima, predstavljen je Godišnjak br. 37 za 2019. godinu.
Novi broj Godišnjaka, u prigodi blagdana sv. Ilije i Dana grada Vinkovaca, 20. srpnja, predstavili su predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj, urednica Ivana Petričević, prof. te autori: arhivist Marko Landeka, prof. i knjižničar Tihomir Marojević, prof.
Uvodno Dražen Švagelj je istaknuo kako je novi broj Godišnjaka posvećen 100. obljetnici Hrvatskoga nogometnog kluba Cibalia, a kao svojevrsnu posebnost broja istaknuo je objelodanjivanje “prešućenoga” dijela “pismica” Slavka Jankovića o čemu u Godišnjaku piše Marko Landeka.
Poznato je, naime, da su u izdanju Matice hrvatske Vinkovci objavljene tri knjige “Šokačkih pismica” Slavka Jankovića. Kako je autor svoje “pismice” numerirao može se primijetiti da u III. knjizi, objavljenoj 1974. godine, nedostaju “pismice” od broja 5.891 do 5.920. Upravo te “pisimice” sređujući ostavštinu Dionizija Švagelja, pronašli su njegov sin Dražen i unuk Ivan. Riječ je o “pismicama” s nazivnikom Političke. “Priređivači su iz nekoga razloga vjerojatno morali izostaviti političke „pismice“, premda tekstovi govore o Kraljevini Jugoslaviji, a socijalizam i njegove “dične” tekovine se uopće ne spominju. Najvjerojatniji je razlog što neke „pismice“ veličaju hrvatsku misao i hrvatstvo, a knjiga je izdana svega nekoliko godina poslije političkih previranja 1971. godine”, zaključuje u svom radu Marko Landeka, a ta se tvrdnja lako potkrijepljuje “pismicama” poput: Alaj me je naučila mati zapivati: „Živili Hrvati“, Oj, Otoku, svileni pojasu, u tebi su Hrvati na glasu, Alaj volim grlit oko vrata, svoga lolu, velikog Hrvata, Zlatno slovo na papiru piše, da Hrvati pravo zadobiše, Oj, Hrvatska, alaj si mi mila, bit ćeš veća nego što si bila.
Urednica Godišnjaka Ivana Petričević, između ostaloga posebno se osvrnula na temu Godišnjaka. “Kako je ovogodišnji broj posvećen je 100. obljetnici Hrvatskoga nogometnog kluba Cibalia, u temi broja možete iščitati povijesne i subjektivne zapise o našemu klubu. Cibalia kao društveni i povijesno-kulturološki fenomen Vinkovaca zaslužuje biti središnji dio našega Godišnjaka te smo joj na taj način iskazali jednostoljetnu povezanost koja se krije u genetskom kodu većine žitelja Vinkovaca”, istaknula je Ivana Petričević.
A uvodno slovo o Cibaliji donosi Marko Landeka koji donosi povijesni pregled kluba. Potom slijedi propovijed patera Stjepana Ivana Horvata, velikoga zaljubljenika u Cibaliju, koji je 7. svibnja 2019. godine održao svetu misu povodom 100. obljetnice Cibalije. Vladimir Bakarić dao je nekoliko zapisa iz svoje knjige “Priče sa zapadne strane” te izdvojio članke koji srčano i s poštovanjem prikazuju Cibaliju ( razmišljanja Darka Stojanovića − Stoje, Antuna Samovojske, Roberta Matteonija i Tonka Cice Vukušića ). Temu Godišnjaka zaokružuje Magdalena Mrčela s prikazom knjige Vladimira Bakarića “Ljubav koja ne može proć'” ističući kako se s knjigom može boriti za pozitivno mišljenje o navijačima, posebice Ultrasima.
Ostale rubrike Godišnjaka su: DRUŠTVENE I POVIJESNE TEME ( Danijel Petković: Neke punktacije o prehrani u srednjem vijeku, Marko Landeka: Crtice iz vinkovačke slavne prošlosti, Silvio Jergović: Petnaest godina vukovarske Podružnice Hrvatske matice iseljenika ), ARHEOLOGIJA ( Nikolina Ostović: Rezultati zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja i drugih aktivnosti Arheološkoga odjela GMV u 2018. i 2019. godini ), GLAZBENE TEME ( Valentina Iveljić i Željko Iveljić: Slavonsko kolo ), LIKOVNE TEME ( Vedrana Lugić i Tihomir Marojević: Dar Antuna Babića Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci ), KNJIŽEVNE TEME I PRIKAZI ( Ružica Pšihistal: Folklorna usmenost pučkoga pjesništva Đuke Galovića, Marko Landeka: Pronađeni rukopis Šokačkih pismica Slavka Jankovića, Mato Nedić: Suvremeno lirsko pjesništvo u Bosanskoj Posavini, Hrvojka Mihanović-Salopek: Mađerova posthuma – „Stihovi se druže samo s oblacima“, Mato Nedić: Podrobna raščlamba Matoševih soneta (prikaz knjige Vlaste Markasović Sonetist Antun Gustav Matoš), Zlata Gilja: Prvi Festival dječje knjige u Vinkovcima ), KNJIŽEVNI I NOVINARSKI POČETCI ( Izbor poezije maturantice Ive Turkalj, dobitnice 3. nagrade za učenike pjesnike na 57. Goranovu proljeću, Poezija vinkovačkih gimnazijalaca: Anamarija Mrkonjić, Viktorija Orešković, Tara Balen, Klara Šimić, Katarina Mirković, Nina Grgetić, Intervju s Ultrasom Ivicom Aničićem – Ema Knežević ), DIGITALIZACIJA ( Tihomir Marojević: Bibliografija članaka i priloga u Godišnjacima Ogranka Matice hrvatske Vinkovci 1960. – 2014., 2. dio ).
U sinoćnjem programu sudjelovali su i glazbenik, Ultras  Darko Jakuš – Jale, veliki zaljubljenik u Cibaliju i autor poznatih pjesama posvećenih klubu i Ema Knežević, koja je pročitala dijelove svoga razgovora s Ultrasom Ivicom Aničićem.