U hotelu Admiral u Vinkovcima danas je održana početna konferencija projekta “Nova zanimanja za nove tehnologije” koji je sufinanciran 100% sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz poziv “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III”.

Nositelj projekta “Nova zanimanja za Nove tehnologije” je Učilište Studium iz Vinkovaca, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Vinkovci i Područni ured Vukovar, VIA Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca i VURA Razvojna agencija Vukovar. Projekt je započeo 26. ožujka i traje 30 mjeseci, do 26. rujna 2021., a za provedbu na području Vukovarsko-srijemske županije odobreno je bespovratnih 999.938,97 kuna

“Cilj nam je stvoriti održivi model uključivanja nezaposlenih na tržište rada naše županije tako što ćemo analizirati lokalno tržište rada s naglaskom na proizvodne djelatnosti. Utvrdit ćemo zanimanja koja su tražena na našem tržištu rada i stvoriti novih pet programa obrazovanja prema potrebama poslodavaca. Nakon toga ćemo uključiti ciljnu skupinu, a to su nezaposlene osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije. Edukacije će biti besplatne, a planiramo uključiti najmanje 80 osoba”, istaknula je Ana Gale, ravnateljica Učilišta Studium i voditeljica projekta “Nova zanimanja za nove tehnologije”.

“HZZ kroz lokalno partnerstvo za zapošljavanje podržava ovakve projekte i to ćemo uvijek činiti. Oni su jako važni kako bi svi zajedno, sinergijskim učinkom, doveli do ostvarenja ciljeva, a to je smanjenje broja nezaposlenih i povećanje zapošljivosti nezaposlenih osoba”, istaknuo je Dražen Jerković, predstojnik Područnog ureda HZZ-a u Vinkovcima. Kada je, pak, riječ o proizvodnim zanimanjima koja su već evidentirana kao deficitarna s aspekta prijavljenih nezaposlenih osoba na našem području pa tako i u Područnom uredu Vinkovci to su svakako zanimanja iz ugostiteljstva i građevine, ponaprije: zidar, tesar, armirač, fasader, keramičar, pekar i mesar, istaknuo je Jerković.