1 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Predstavljena digitalna inačica didaktičke igre Putovima zavičaja

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Povodom obilježavanja kulturne manifestacije „Dani europske baštine“ Državni Arhiv u Vukovaru i Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar 1. listopada predstavili su  javnosti digitalnu inačicu didaktičke igre “Putovima zavičaja”, objavila je Vukovarsko-srijemska županija.

Igru je, navodi se, u kontekstu razvoja programa arhivske pedagogije, osmislio i u formi tiskanog didaktičkog i nastavnog pomagala, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izradio Državni arhiv u Vukovaru 2018. godine.

Daljnji razvoj projekta je potom financijski podržala i Vukovarsko-srijemska županija, koja je u njemu prepoznala kvalitetan i nadasve koristan model usvajanja znanja o zavičajnoj prošlosti, ali i mogućnost vlastite kulturne promidžbe. S obzirom na porast interesa i potražnje za igrom, vremenom se pokazala potreba za njenom većom dostupnošću te se, temeljem prijedloga i financijske  podrške Vukovarsko-srijemske županije, pristupilo izradi i predstavljanju igre i u digitalnoj inačici.

Svrha je igre da njeni sudionici na dinamičan, zabavan i interaktivan način usvajaju znanja o istaknutim pojedincima te društveno-političkim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim i brojnim drugim motrištima županijske povijesti, odnosno znanja o kulturnoj baštini naše županije, kao bitnoj sastavnici njenog identiteta.

Igru su predstavili pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez.

„U vrijeme pandemije koronavirusa, kada su svi orijentirani na nešto digitalno, shvatili smo kako neke stvari koje smo kao djeca fizički imali u ruci moramo digitalizirati. Upravo ova naša igrica “Putovima zavičaja” je zaživjela i dobili smo je u on-line verziji. Napravili smo je na zanimljiv način i vjerujemo da ovim putem možemo našim stanovnicima i učenicima, sve sadržaje o kulturi, povijesti i znamenitim ličnostima približiti na puno zanimljiviji način“, istaknula je pročelnica Budimir.

Didaktička igra namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, s ciljem da se na zabavan način upoznaju sa zavičajnom prošlošću Vukovarsko-srijemske županije. Ova je igra najsličnija društvenoj igri „Čovječe, ne ljuti se”, s tim da je u ovom slučaju podloga karta Vukovarsko-srijemske županije.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez je pojasnio kako igra sadrži 160 pitanja s odgovorima. Igra se na igraćoj ploči koja je u obliku Vukovarsko-srijemske županije i ima u pozadini stari povijesni dokument pa se stječe dojam kako se radi o kakvoj staroj mapi. Igra na vrlo zanimljiv način približava povijest naše županije, a u digitalnoj verziji bit će puno dostupnija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno