U Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci u četvrtak, 6. svibnja, predstavljeno je novo izdanje Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, knjiga “Društvo Hrvatski radiša i Vinkovci” autorice prof.dr.sc. Mire Kolar Dimitrijević.

Kako se moglo čuti riječ je o vrijednom prinosu bilježenju povijesti Vinkovaca za koje je aktivnost Hrvatskoga radiše bila vrlo pozitivna i afirmativna i Vinkovčani mogu biti ponosni na taj dio svoje povijesti.

Društvo Hrvatski radiša, osnovano je 1902. godine u Zagrebu, a rad je pokrenut 1903. godine, kada je Društvo zaživjelo i u Vinkovcima. Članovi Povjerenstva, istaknuo je urednik knjige Zlatko Virc, predsjednik “Hrvatskog sokola”, bili su ugledni Vinkovčani kojima je zadovoljstvo bilo biti u Upravnom odboru, ali nisu bili previše aktivni u smislu konkretnoga rada. Tako da je došlo do raspuštanja Povjerenstva i Vinkovci dobivaju povjerenika, Ivana Matu Čuljata, koji sve do ukidanja Hrvatskoga radiše dolaskom komunističke vlasti, predano radi i ostvaruje iznimne rezultate, a Društvo je u Vinkovcima imalo najbrojnije i najdjelotvornije članstvo u odnosu na Hrvatsku te se upravo iz Vinkovaca najviše novaca slijevalo u Zagreb.

Hrvatski radiša bilo je društvo za koje bi mi danas rekli da je to nevladina udruga, u kojemu su bili obrtnici, trgovci i inteligencija okupljeni s jedinom i plemenitom idejom da skupljaju novac, kasnije i druga materijalna sredstva, naročito građevinska, te pomažu siromašnoj djeci iz Bosne, Hercegovine, Like, nešto manje iz Dalmacije i Zagorja te, naravno, iz Slavonije. Hrvatski radiša preuzimao je brigu o toj djeci, opremio ih i za njih tražio šegrtska mjesta među obrtnicima i trgovcima. Vodili su brigu o njima i dalje te im pomagali i po završetku šegrtovanja kada bi postajali kalfe kao i pri polaganju majstorskih ispita“, istaknuo je Zlatko Virc.

Pri tome, kazao je, važno je i to da je Hrvatski radiša jako vodio brigu i o strukovnom profilu. Tako, kada su uočili da su na području tadašnje Kraljevine Jugoslavije manje, više sve tradicionalni obrti, a modernih nema, šalju svoje pitomce i u Njemačku na izučavanje.

Zahvaljujući Hrvatskom radiši jako se promijenila nacionalna struktura radnika, obrtnika i trgovaca od vremena Austro-Ugarske monarhije kada je većina obrtnika bila njemačka, a trgovci isključivo židovski i nešto malo Vlaha koji su se posrbili, do vremena kada ta hrvatska struktura koju stvara Radiša postaje većina i daje gospodarstvenu snagu koja je omogućila da iza 1945., a i ranije, Hrvatska postaje najjača gospodarska sila u državi. To je Radiša“, istaknuo je Zlatko Virc.

Povjesničar Danijel Petković, muzejski savjetnik i voditelj Odjela za povijest Gradskog muzeja Vinkovci istaknuo je kako je riječ o propulzivnom vremenu za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj i vremenima koja su, iako puno skromnija po materijalnim sredstvima, imala socijalnu dinamiku o kojoj djelomice svjedoči i samo djelovanje Hrvatskog radiše, koja je bila puno bolja i puno jača nego danas.

“Stvari su, unatoč krizama i dvama svjetskim ratovima, kretale prema naprijed. Na tekovinama tih propulzivnih demografskih i ekonomskih konjunktura i Vinkovci su se razvijali pa gotovo do 1990. Iako sada već 30 godina imamo zapravo recesiju i negativan trend ja se nadam da će jednog dana ponovno doći do tih pozitivnih trendova“, istaknuo je Danijel Petković.

Na novom izdanju Hrvatskom sokolu čestitao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Iz ovoga možemo vidjeti koliko je važno stvarati neko društvo koje će znati odgovoriti izazovima nekog budućeg vremena. Kod nas danas proteklo vrijeme bilo vrijeme neke komunalne infrastrukture i izgradnje, dok će buduće vrijeme morati biti vrijeme izgradnje čitavog društva i ulaganja isključivo u obrazovanje ne samo naše djece nego i nas samih. Novi izazovi pristižu, kao što je tada bilo tako i danas dolaze nove industrije, dolaze novi načini stvaranja i definitivno ćemo morati svi zajedno učiti, ali evo, načela postoje samo ih treba primijeniti u ovom našem vremenu“, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Odabrane ulomke čitala je Milka Vida, a u glazbenom dijelu programa nastupili su TS KUD-a “Šumari” Vinkovci i solist Ivan Grčić.