18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Predstavljena knjiga Dubravke Oraić Tolić

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je predstavljena nova knjiga Dubravke Oraić Tolić, akademkinje, književne teoretičarke, sveučilišne profesorice, esejistice, prevoditeljice, pjesnikinje, velike prijateljice Vinkovaca.

Uz 13 znanstvenih knjiga te oko 130 znanstvenih i stručnih članaka, Dubravka Oraić Tolić napisala je 3 knjige poezije te jedan putopis, a sada je pred publikom i njezina nova knjiga pod nazivom “Doživljaji Karla Maloga”.

“Doživljaji Karla Maloga” začudni su epistolarni roman s elementima autobiografije. Knjiga je sastavljena je od niza fiktivnih pisama imaginarnim čitateljicama i čitateljima, koje u ime djeteta piše njegova baka. Građena je na postupku očuđenja i estetici svakodnevice. Dijete vidi stvari, fenomene i pojave prvi put, a očuđenje nastaje kada sve to komentira osoba koja raspolaže kulturnim znanjima. Takva začudna perspektiva omogućuje čitateljima da svakodnevicu, Zagreb i suvremenu kulturu vide u neobičnim spojevima dječje nevinosti i odrasloga humora.

Uz autoricu u predstavljanju su sudjelovali ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Emilija Pezer te knjižničarke Sonja Šimić i Željka Djeke.

Dubravka Oraić Tolić, inače, posebice je vezana za Vinkovce. “Do ratnih dana ja nisam bila vezana za Vinkovce, ali kada sam čula da je vaša knjižnica spaljena pokrenula jedan veliki projekt “Knjiga pomaže knjizi”. Ideja je bila prikupiti sve pjesme, apele, sve što smo pisali o ratu u jednu veliku monografiju koju smo nazvali “Hrvatsko ratno pismo” i da prihod od prodaje darujemo za obnovu knjižnice. To smo i učinili. Knjiga je doista puno zaradila i mi smo s punim autobusom pisaca, intelektualaca, došli i predali našu darovnicu”, podsjetila se Dubravka Oraić Tolić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno