“Topli dimovi: novela od Šokca” priča je u kojoj autor Mato Kovandžić kao lajtmotiv uzima običaj svinjokolje, ali su u prvom planu promišljanja i sjećanja pojedinih likova, moglo se čuti na promociji knjige u vinkovačkoj Knjižnici.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je predstavljena knjiga Mate Kovandžića “Topli dimovi: novela od Šokca”. Nažalost, Mato Kovandžić (Vrbica, 1936. – Stari Mikanovci 2018.), nije dočekao ukoričenje svoje zadnje knjige. Preminuo je neposredno prije nego što je objavljena, a prvo predstavljanje upriličeno je u 17. listopada prošle godine u školi u Starim Mikanovcima. U Vinkovcima o knjizi je govorila urednica Ivana Petričević, a ulomke je čitao glumac Marko Sabljaković. U programu koji je moderirala knjižničarka Željka Djeke nastupila je i Muška pjevačka grupa KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci.

“Novela u kojoj autor želi prikazati dio negdašnjega mentaliteta i običaja mikanovačkoga kraja ispisana je govorom karakterističnim za Šokce u okolici Mikanovaca. Lajtmotiv novele je običaj svinjokolje, no u prvom planu su promišljanja i sjećanja pojedinih likova. Mato Kovandžić svojom pričom zasigurno je nasmijao svekoliko čitateljstvo, no uz smijeh prisutan je i osjećaj sjete i tuge na stara vremena i običaje koji su dio našega identiteta. Vjerujemo kako će nova knjiga pronaći put do čitatelja i omogućiti uvid u humoristične zgode koje su obilježile našu prošlost, a vjerojatno se kriju u genetskom kodu pojedinaca naše lijepe Slavonije”, istaknula je Ivana Petričević.

Mato Kovandžić pisao je stihove, recitale, prozu, običaje i komedije. Zanimljiva je njegova suradnja s RTV Zagreb, koja je snimila i prikazala njegov običaj “Čijalo” i komediju “Soldatuše”. Između ostaloga, napisao je i scenarij za prvi igrani slavonski film “Brazda” koji su otkupili Croatia film i Jadran film iz Zagreba. Objavio je knjige stihova i proze “Prkosi ravnice” i “Običaji i komedije” te romane “Gdje raspela oplakuju ljude”, “Rekvijem za Kurjakove” i “Za kim Marija plače”. Dobitnik je Nagrade Vukovarsko-srijemske županije za životno djelo.