33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Predstavljena knjiga „Naš život u spektru“ Mirte Borovčić Kurir

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je predstavljena knjiga „Naš život u spektru“ Vinkovčanke Mirte Borovčić Kurir. Riječ je o knjizi koja govori o iskustvu majke djeteta s autizmom. Sve je počelo, istaknula je autorica, sa željom da na neki način olakša dušu, a za to je poslužilo pisanje statusa na Faceu ili dijeljenje mišljenja s roditeljima koji su sličnoj situaciji. Nije trebalo dugo da njoj bliski ljudi počnu govoriti kako bi se to što piše trebalo naći u knjizi, a uz angažman jedne poznanice, Mirta je poslala rukopis u splitsku „Harfu“. Uspostavljena je komunikacija i nakon dvije godine knjiga „Naš život u spektru“ ugledala je svjetlo dana.

To je knjiga o našem životu. Edi kao dijete s poremećajem iz spektra autizma i moj život uz njega. Kako sam se promijenila od jedne normalne majke do jedne, isto normalne, ali malo drugačije majke. Govorim o tome što sve prolazimo, mi kao obitelj i mi u odnosu na društvo, na okolinu… Što je dobro, što nije dobro… Jednostavno naš život kako ga ja vidim kao žena i ponajprije kao majka. Najteže je prihvatiti stanje kakvo jeste, izboriti se sa samim sobom i prihvatiti da živimo na drugačiji način. A onda, kada se sve to nekako normaliziralo, kada je Edi s četiri i pol godine počeo napredovati, onda sam mogla krenuti u ostalo“, istaknula je Mirta Borovčić Kurir.

A o ostalo svakako je i „borba“ s društvom koju vode udruge i roditelji, koji i dalje svake godine ponovno imaju izbor za pomoćnika, svake dvije godine ponovno predavanje dokumentacije za pomoći i skraćeno radno vrijeme. To je, kaže Mirta, postalo dio života. A dio Edijeva života od malena postala je glazba. Od vremena kada je stihovima pjesama mami govorio što želi do danas kada je učenik klavira po redovnom programu u Glazbenoj školi Josipa Runjanina.

Knjiga je namijenjena svakom tko želi čuti jednu životnu priču. Ta je priča i tužna i dobra i smiješna, sve živo, i nije namijenjena, barem ja tako mislim, samo roditeljima djece s teškoćama već svakom tko se može uživjeti u neke ljudske situacije“, istaknula je Mirta Borovčić Kurir uz poruku: „Zavirite u naš život sa spektrom, upoznajte različitost, prihvatite različitost i vidjet ćete da je to zapravo ljepota.“

U predstavljanju knjige sudjelovala je i Irena Orlović, vlasnica izdavačke kuće „Harfa“ iz Splita. U glazbenom dijelu programa nastupili su Zbor Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci s dirigenticom Jasminom Krha i korepetitoricom Kristinom Senčić. Sa zborom nastupio je i Edi Borovčić Kurir, koji se predstavio i svirajući na pijaninu. Večer je moderirala knjižničarka Klaudija Mandić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno