U okviru manifestacije Domovina u mom srcu – Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Hrvatska  matica iseljenika – Podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovicima večeras su organizirali predstavljanje zbirke pjesama Kate Šamonik Raštigorac pod nazivom “Tamo gdje nas nestaje”.

Domaćini predstavljanja bili su voditelj HMI Podružnice Vukovar Silvio Jergović i predsjednik OMH u Vinkovcima doc. dr.sc. Dražen Švagelj, a o knjizi su govorili urednica Višnja Sorčik, grafički urednik Dubravko Dujić Dunja i autorica.

Kata Raštigorac rođ. Šamonik, školovala se, odrasla i zasnovala obitelj u Bosni i Hercegovini. Majka je troje odrasle djece. Po zanimanju je diplomirana medicinska sestra. U potrazi za poslom i nadi u “bolji život” 1987. odlazi sa suprugom u Zagreb, a zatim 1989. godine u Austriju, gdje danas živi i radi. Članica je više hrvatskih udruga, poput udruge Hrvatska izvandomovinska Lirika sa sjedištem u New Yorku. Članica je Hrvatskog svjetskog kongresa za Austriju te Hrvatske Katoličke Zajednice Tulln.

“Kada sam počela pisati nisam se ozbiljno odnosila prema tim svojim pjesmama. Nisam ih čuvala. Pisala sam ih pa kad sam se udala jedan dio ostavila kod mame. Poslije sam pisala pa sam se selila, opet sam ostavila negdje. Prvi put sam počela objavljivati u Austriji 2014. godine sa Izvandomovinskom lirikom u zajedničkim zbirkama, a ovo je moja prva samostalna zbirka. Moje teme su bile kako me život nosio, ono što me veselilo i ono što me rastužilo, ono što me dirnulo, tako sam pisala. Kako smo otišli iz rodnoga kraja kako nas je život vodio, najviše pjesama je posvećeno rodnom kraju, valjda me to najviše diralo”, istaknula je Kata Šamonik Raštigorac.

“Susret s pjesmama autorice Kate Raštigorac, susret je s tugom za zavičajem iz kojega su mnogi otišli, nestali – da bi došavši u novi sredinu, drugu zemlju, koja će uvijek biti, preradovićevski rečeno„ tuđa majka“ – još jedanput nestajali u osobnim traženjima i uspomenama. Stoga i baš zbog toga u mnogim pjesmama što ćemo ih pročitati suočit ćemo se sa sjećanjima na neke prošle dane, običaje rodnoga kraja, s autoricom ćemo poželjeti ponovno čuti jezik majke, jezik domovine”, napisala je u predgovoru za knjigu urednica Višnja Sorčik.

Zato prvu tematsku cjelinu u zbirci i čine pjesme koje urednica naziva pjesmama tuge zavičajem dok se u drugom tematskom dijelu zbirke nalaze pjesme koje svjedoče o osobnim traženjima, pokušajima bijega od neshvaćanja, razmišljanjima o bliskosti dvaju bića, sve do pitanja o smislu života.

U glazbenom dijelu programa večeras je nastupio Zlatko Ćosić na samici.

Vukovarska Podružnica HMI, inače, ove godine obilježava 15. godina postojanja i rada, pa i manifestacija Domovina u mom srcu – Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji prolazi u tom znaku. Tako je i večerašnje događanje bilo prigoda da voditelj Silvio Jergović uruči zahvalnice ustanovama, udrugama i pojedincima, koji kroz sve ove godine surađuju i pomažu rad HMI Podružnice Vukovar.