24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Predstavljena knjiga “Rudnik čvaraka 2“ Tomislava Šovagovića: “Nastala je iz čuđenja Slavoniji”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je predstavljena knjiga slavonskih zgoda i nezgoda Tomislava Šovagovića „Rudnik čvaraka 2“. Nastavak je to istoimenog prvog dijela objavljenog prije točno 10 godina, a oba nastavka ovjenčana su nagradom Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine.

Rudnik čvaraka 2 zanimljiva je priča o Slavoniji promatranoj očima dalmatinskoga dječaka, priča o zgodama i nezgodama naše ravnice u kojoj je autor provodio praznike, priča o ljudima i događajima, njihovim neobičnim navikama, rutini teške svakodnevice isprepletenoj humorom i podbadanjem susjedstva.

„Knjiga je napisana iz neznanja. S obzirom na to da sam Dalmatinac koji živi u Zagrebu, dolazio sam u Slavoniju samo na praznike i sve sam nekako napisao iz čuđenja Slavoniji. To je sjećanje na Fabijana Šovagovića i njegova brata, odnosno moga djeda, dakle jedna posveta dvojici velikana uz koje sam odrastao. Naslov je metafora Slavonije, svako putovanje u ovaj kraj iz Dalmacije ili Zagreba bilo je idemo u rudnik čvaraka”, rekao je Tomislav Šovagović na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine.

Kako su dva osebujna brata Franjo i Fabijan preživjela svatove, izlete i filmska snimanja, zašto se kupalo s bjelouškama, šamponom od koprive i glavometom, što znače pojmovi ponjavka, pendžeraši i konjara – samo su neke od tema osamdesetak kratkih proznih zapisa. U glavnim ulogama su djed Šamuka, baba Eva, stričevi Čile i Franjo te ostali junaci koji humorom pokušavaju izliječiti svakodnevne probleme, svojstvene samo nama Slavoncima.

U večerašnjem programu sudjelovali su Dražen Švagelj, Višnja Sorčik, Tomislav Šovagović i učenici vinkovačke gimnazije.

Tomislav Šovagović rođen je u Šibeniku 1976. godine. Diplomirao je novinarstvo na Hrvatskim studijima i teologiju na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu. Objavio je zbirke priča Rudnik čvaraka, Cesta knezova Bribirskih, Ispod skala, Latifundija, Kad narastem, bit ću Dražen, Spremište Trešnjevka, zbirku poezije Čajevi protiv učmalosti te roman Mangan. Dobitnik je 41 književne nagrade. Radio je za hrvatske novinske (Glas Koncila), radijske (Hrvatski katolički radio, Otočni radio Kornati) i televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL).

Autor je emisije Na kraju tjedna na Trećem programu Hrvatskoga radija i suradnik u listu Matice hrvatske Vijenac. Samostalni je umjetnik i član Društva hrvatskih književnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno