1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Predstavljena knjiga Stjepana Rožmarića o Ceriću u Domovinskom ratu i obnovi

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Domu kulture u Ceriću sinoć je predstavljena knjiga „Cerić u Domovinskom ratu i obnovi, 1990.-1999.” autora Stjepana Rožmarića. Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima uz potporu Općine Nuštar i donatora, a u predstavljanju su sudjelovali autor predgovora brigadir Petar Ćavar, predsjednik MH Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj, suradnik na knjizi Silvio Jergović, nuštarski načelnik Hrvoje Drinovac i autor Stjepan Rožmarić.

O razdoblju od 1990. do 1999. godine Rožmarić govori kroz poglavlja: Pred početak rata (1990. – 28.6.1991.), Rat u Ceriću (28.6.1991. – 2.10.1991.), Rat u progonstvu (3.10.1991. – 31.12.1995.), Pripreme za povratak kući, Obnova Cerića (1.3.1997. – 1.12.1998.) te Ubijeni i nestali mještani Cerića.

Cerić, koji je okupiran 2. listopada 1991., pretrpio je velike ljudske i materijalne gubitke. Ubijen je 41 mještanin, 25 civila i 18 vojnika, a još uvijek nisu pronađena tijela 11 civila i 2 vojnika. U ratnim razaranjima uništene su sve obiteljske kuće i svi društveni objekti, a posebno temeljito okupator se „potrudio” oko crkve Svete Katarine.

„Vremenom stvari se zaboravljaju, sjećanja blijede, zato sam želio napisati ovu knjigu, da mi sami sudionici tih događanja ne zaboravimo, ali i da mladi ljudi znaju što se događalo. Također, cilj je bio da se kaže istina o Domovinskom ratu, da nas je napala velikosrpska fašistička banda vođena iz Beograda i što se događalo tijekom agresije. U knjizi sam pisao isključivo o onome u čemu sam ja sudjelovao. Dakle, nema onoga: rekli su mi, čuo sam i slično, nego sam napisao ono što sam doživio i vidio svojim očima”, istaknuo je Stjepan Rožmarić, koji se u pisanju knjige služio uglavnom svojom privatnom arhivom.

„Imao sam jedan dobar običaj da sam sve zapisivao. Sve svoje sastanke, razgovore, događaje u kojima sam sudjelovao sam zapisivao i uspio sam to sačuvati kao i neke dokumente, novinske izreske i slično dok za fotografije mogu zahvaliti Anti Miljku, Zvonimiru Tanockom, Darku Sidorovu, Tomislavu Dakiću, Mariju Maslovu i Silviju Jergoviću”, kazao je Rožmarić.

Cerićanac Stjepan Rožmarić (1957.) od samih početaka agresije na Hrvatsku aktivno sudjeluje u obrani kao pripadnik prvoga rezervnog sastava hrvatske policije, a potom i kao pripadnik Zbora narodne garde. Od osnivanja samostalne RH aktivni je sudionik i u svim političkim događanjima na području bivše Općine Vinkovci. Prvi je predsjednik Općinskoga vijeća Općine Nuštar nakon njezinoga osnivanja, a deset godina bio je i predsjednik Mjesnoga odbora Cerić. Prije rata radio je u poduzeću Dalekovod Zagreb – Kovačnica Vinkovci. U lipnju 1996. godine vraća se u svoje poduzeće na svoje radno mjesto, kao stručnjak zaštite na radu, na kojemu je ostao do umirovljenja 2018. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno