33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Predstavljena knjiga Stojana Raguža Gunjinovića o Hrvatima u Humnini

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć je  u svojoj dvorani organizirao predstavljanje knjige Stojana Raguža Gunjinovića “Etnografija Hrvata katolika u Humnini od početka XVII. do kraja XX. stoljeća”.
Knjigu su predstavili prof.dr.sc. Tomislav Talanga, dopredsjednik OMH u Vinkovcima, preč. Ante Markić, župnik u Aljmašu i upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta, Nikola Raguž, prof., iz Mostara i autor Stojan Raguž Gunjinović iz Požege.
Kako se moglo čuti, knjiga koja obrađuje četiri stoljeća života u Humnini, sastoji se od tri dijela: Stambeno stanje, prebivališta, način življenja i prehrana, Gospodarske djelatnosti i Kulturne i duhovne vrednote Hrvata u Humnini od početka XVII. do kraja XX. stoljeća.
“Ovo je četvrta knjiga koju sam napisao o kraju iz kojega ja potječem iz Hercegovine. Ona govori o tome kako su naši pretci na području Humnine, to je jugoistočna Hercegovina i Trebinjska biskupija, živjeli za vrijeme šest režima: turske vlasti, Austrije, SHS-a, Kraljevine Jugoslavije, NDH i za vrijeme Titove Jugoslavije. Govorim o tome kakve su slobode ili neslobode naši ljudi imali u tim vremenima i u ovoj sam knjizi obradio sve o tome kako su živjeli, što su radili, čime su se hranili, što su uzgajali u svaka vremena, i u dobra i u loša. Tu su i narodni običaji, kulturni običaji, vjerski običaji, dakle jedan cjelokupan prikaz života na području gdje su živjeli Hrvati katolici, koje se zvalo Humnina”, kazao je Stojan Raguž istaknuvši kako je moto njegove knjige: Sve pročitaj sve ćeš znati!
Stojan Raguž Gunjinović rođen je u Kruševu, Općina Stolac, a u Požegi živi 55 godina. Autor je knjiga “Raguži, povijest i rodoslovlje”, “Ragužuša u ogledalu” i “Etnografija Hrvata katolika u Humnini od početka XVII. do kraja XX. stoljeća” te je suautor u velikoj monografiji o Ragužima “Otkud da te zovnem rode”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno