Hrvatska matica iseljenika Podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima sinoć su u dvorani MH priredili predstavljanje knjige Tomislava Mičića “U potrazi za Hrvatskom – Sjećanja jednog proljećara i političkog izbjeglice”. U programu su sudjelovali Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, Silvio Jergović, voditelj HMI Podružnica Vukovar, povjesničar Leo Marić i autor Tomislav Mičić.

Knjiga “U potrazi za Hrvatskom – Sjećanja jednog proljećara i političkog izbjeglice” počinje autorovim sjećanjima na djetinjstvo neposredno prije 2. svjetskog rata u bosanskoj Posavini, gimnazijske dane u Zagrebu, vojni rok, studentsko vrijeme na teologiji u Đakovu i Zadru te u Zagrebu gdje 1969. godine upisuje Hrvatski jezik na Filozofskom te Pravni fakultet. Slijedi “Hrvatsko proljeće” 1971. godine u kojemu neposredno sudjeluje, a nakon sloma “Hrvatskog proljeća” odlazak u izbjeglištvo u Njemačku gdje prolazi sudbinu hrvatskih političkih emigranata izloženih progonu jugoslavenskih tajnih službi. Taj progon nerijetko završava najpogubnije, likvidacijom, kao što je to bio slučaj i s Brunom Bušićem, o kojemu se, između ostalih, također govori, kao i o suradnji jugoslavenskih tajnih službi sa zemljama u kojima su emigranti živjeli. Zadnji dio odnosi se na povratak autora u domovinu 1990. godine gdje sudjeluje u obrani od velikosrpske agresije, a rat završava s činom pukovnika.

Knjiga objektivno propituje rad hrvatske političke emigracije ne skrivajući i neke organizacijske i ljudske slabosti koje su se javljale u borbi za ostvarenje ideala – slobodne i nezavisne hrvatske države, a poglavlja koja se odnose na razdoblje Domovinskog rata donose vrlo zanimljive podatke o pojedinim akterima hrvatske vojne i političke scene.

Na zadnjih 100 stranica nalaze se važni dokumenti, većinom nastali u emigraciji, a knjiga obiluje nizom do sada nepoznatih podataka koje autor donosi iz svog osobnog iskustva ili prezentira kroz dosada neobjavljivane dokumente.