33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Predstavljena Topoteka „Vinkovačke jeseni u virtualnom obliku“

Više od autora

- vl promo-


Turistička zajednica grada Vinkovaca brojnim sadržajima održava prve Dane otvorenih vrata. Danas, trećega dana, TZ ponavlja prezentaciju, za sve koji je nisu pogledali, „Gdje kupiti suvenir? ili Ima li željezara u Vinkovcima?“, a nakon toga zainteresirani su se mogli fotografirati sa carem Valensom i banom Šokčevićem, dok je Kazalište Nova scena izvela program živuće povijesti „Stari Vinkovci bana Šokčevića“.

U velikoj gradskoj vijećnici večeras je predstavljena nova Topoteka “Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu” projekt je čiji je nositelj Udruga Vinkovački šokački rodovi, a partneri su ICARUS Hrvatska, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Državni arhiv u Vukovaru te Turistička zajednica grada Vinkovaca. O projektu je govorila Vlatka Lenić, potpredsjednica međunarodne udruge ICARUS Hrvatska. “Večeras smo ovdje zbog predstavljanja virtualnog arhiva Vinkovačkih jeseni koji je nastao suradnjom ICARUS-a koji vodi digitalnu platformu Topoteka na kojoj je taj arhiv objavljen i suradnje vinkovačkih ustanova, udruga i nadamo se, građana, obzirom da je taj arhiv otvoren svima i želimo okupiti gradivo iz svih izvora. Danas živimo u digitalnom svijetu i znamo da postoji velika baza digitalnih izvora. Topoteka je jedna od takvih izvora koja je nastala u sklopu Europskog projekta. ICARUS je jedna međunarodna udruga koja okuplja 200 ustanova iz 40-ak zemalja. Imamo tri digitalne platforme koje smo razvili u sklopu europskih projekata, a dvije od njih su najveći  svjetski virtualni arhivi. Topoteka je nova platforma na kojoj okupljamo zbirke, arhivsko gradivo, dokumente, fotografije, ne samo iz ustanova, već i ono što je u privatnim rukama u posjedu građana i objavili smo oko 250 zbirki iz cijele Europe u dvije godine u tom europskom projektu. I Vinkovačke jeseni se danas nalaze na karti Europe i Svijeta. U virtualnom obliku svih ovih 53 godine povijesti, fotografija, dokumenata, događanja i drugih materijala su danas dostupni u tom digitalnom svijetu novoj publici. Cilj i svrha je da što više ljudi to vidi, da ih privuče tradicija, povijest, kultura nekoga kraja i da se sami sa svojim materijalima priključe nama.” – rekla je, među ostalim, Vlatka Lenić, potpredsjednica međunarodne udruge ICARUS Hrvatska.

Svi zainteresirani za sudjelovanje pri njenoj izgradnji i korištenju mogu kontaktirati partnere projekta i uključiti se u zajedničkom kreiranju virtualnog arhiva Vinkovačkih jeseni. Naime, svaki građanin koji ima bilo kakav dokument koji je vezan za Vinkovačke jeseni, može ga donijeti  sutra u prostorije TZ-e gdje će biti skeniran, a original vraćen vlasniku.  “Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu” trajni su projekt čija će se građa stalno nadopunjavati novim materijalima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno