- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Danas je u Vinkovicma održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada kojoj su gradski vijećnici, s obzirom na trenutno stanje vezano uz pandemiju korona virusa, po prvi puta prisustvovali elektronskim putem. Osim planiranih točaka dnevnog reda, Gradsko vijeće je raspravljalo i o Prijedlogu Odluke o pomoći gospodarstvu i građanima grada Vinkovaca uslijed epidemije koronavirus – COVID-19. U suradnji s posebno oformljenim timom pod nazivom “Pomoć gospodarstvu”, gradonačelnik je predložio sedam mjera pomoći Grada gospodarstvenicima i građanima koje je Gradsko vijeće i prihvatilo.

Popis donesenih mjera pomoći :

1. Odobravanje odgode obveze plaćanja komunalne naknade poduzetnicima – pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju neku od gospodarskih djelatnosti, za mjesece ožujak, travanj i svibanj, na rok od 3 mjeseca od dana dospijeća svakog pojedinog obroka. Ova mjera ne obuhvaća naknadu za uređenje voda.

2. Oslobađanje obveza plaćanja zakupnine obveznika plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Vinkovaca i javne površine za proglašeni period obustave rada.

3. Odobravanje odgode plaćanja obveze zakupa za postavljanje oglasnih ploča na razdoblje od 3 mjeseca od dana dospijeća.

4. Oslobađanje obveze plaćanja vrtića za roditelje djece korisnika cjelodnevnih i poludnevnih programa ranog i predškolskog odgoja koji neće koristiti usluge vrtića (dežurstva) za vrijeme obustave redovitog rada vrtića u razdoblju od 16. 03. 2020. godine do obustave mjere

5. Ostvarivanje prava na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja cjelodnevnih i poludnevnih programa za one dječje vrtiće koji su privremeno obustavili rad, a čiji su osnivači privatne pravne i fizičke osobe, vjerske zajednice, te obrtne djelatnosti uz uvjet da zadrže isti broj zaposlenih koji su imali i prije nastupanja mjera obustave rada.

6. Oslobađanje obveze plaćanja za roditelje učenika korisnika programa produženog boravka za vrijeme obustave nastave u školama u razdoblju od 16. 03. 2020.g. do obustave mjere

7. Obustavljanje postupaka prisilne naplate potraživanja Grada Vinkovaca u narednom razdoblju od 3 mjeseca obustavlja se pokretanje postupaka prisilne naplate potraživanja Grada Vinkovaca, osim u slučajevima nastupa zastare potraživanja u tom period.

“Sve ove mjere imaju za cilj pripomoći našim građanima i poduzetnicima da prebrode poteškoće u kojima su se zatekli zbog pandemije koronavirusa. Drago mi je što je Gradsko vijeće danas donijelo ovu odluku kako bismo mogli odmah prionuti njihovoj provedbi. Posebno oformljeni timovi za pomoć gospodarstvu i građanstvu će osim provedbe ovih mjera biti na raspolaganju vinkovačkim gospodarstvenicima od trenutka kada Vlada RH i nadležne institucije objave pozive za ovotjedne donesene mjere pomoći. Grad Vinkovci stoji na raspolaganju svojim građanima u ovim teškim trenucima. Naglašavam kako je ovo prvi paket mjera i sukladno situaciji pripremamo i dodatne mjere pomoći”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić. Trenutno je u Republici Hrvatskoj registrirano 306 zaraženih osoba, a Vukovarsko-srijemska županija među rijetkim je županijama u kojima još nema zaraženih.

“Pravovremeno se krenulo sa svim aktivnostima u sprječavanju širenja epidemije, što je trenutno najvažnije. Pozivam naše građane da ostanemo smireni, slušamo upute i ostanemo u svojim kućama”, još jednom je napomenuo vinkovački gradonačelnik.