Danas je u prekrasnom prirodnom ambijentu PIK-ova stana u Vinkovcima upriličeno predstavljanje rezultata Projekta “Active Sensor Monitoring Network and Environmental Evaluation for Protection and Wise use of Wetlands and Other Surface Waters-SeNs WETLANDS”.

Projekt, kojem je cilj upravo očuvanje prirode, financiran je iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija. Nositelj projekta je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, a partneri su Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt SeNs WETLANDS bavi se zaštitom močvarnih staništa kao najugroženijih ekoloških sustava u Europi i svijetu. Glavni cilj projekta je razvoj integriranog prekograničnog monitoring sustava za potrebe zaštite životne sredine i biološke raznolikosti, čime će se osigurati nova prekogranična korelacija i evaluacija podataka. Jedna od aktivnosti u okviru Projekta je podizanje razine svijesti o potrebi zaštite biološke raznolikosti kod ciljne, učeničke populacije zbog čega se provodi i dvogodišnji Program edukacije “Mladi čuvari prirode”.

“Program Mladi čuvari prirode provodimo već dugi niz godina i cilj nam je uključiti sve škole u Vukovarko-srijemskoj županiji i s učenicima proći program obuke zaštite prirode, a koji se sastoji od teoretskih radionica u školama i terenske nastave. U program su uključena po četiri učenika iz svake škole jer u jednoj godini nastojimo obići deset škola, odnosno obuhvatiti 40 učenika. Djeca su prilično zainteresirana i uvijek je teško odabrati samo četvero iz pojedine škole. Nakon teorijskih radionica i terenske nastave ciklus završavamo upravo ovakvim jednim predstavljanjem onoga što su djeca učila, kojom prilikom i nagradimo učenike”, ističe Silvija Šokčević, stručni suradnik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima naše županije.

Ovogodišnji polaznici Programa edukacije Mladi čuvari prirode odabrani su iz osam vinkovačkih, dvije vukovarske i nuštarske osnovne škole, odnosno OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, OŠ Josipa Kozarca Vinkovci, OŠ Antuna Gustava Matoša Vinkovci, OŠ Bartola Kašića Vinkovci, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vinkovci, OŠ Vladimira Nazora Vinkovci, OŠ Nikole Tesle Mirkovci, OŠ Zrinskih Nuštar, OŠ Antun Bauera Vukovar i OŠ Blage Zadre Vukovar.